Häiriöherkkä koira

Störningskänslig hund

Vissa hundar är känsliga för miljön: andra mer och andra mindre. Jag har själv en som kan sägas vara känslig för störningar. Det störs av andra hundar och människor. Detta återspeglas i en tydlig underprestanda i nya situationer där nya element finns. Det är inte som att andra hundar presterar när de tränar också. Detta har blivit skällande. Hunden gnäller inte.

Kriterier och belöningskvalitet är avgörande för framgång.

Det har varit mycket mer utmanande hundar i mina kunders hundar när det gäller känsligheten för störningar än den här min egen hund. Jag lägger dess känslighet främst på ungdomstoppen. Ibland kan en hund vara så utmanande att hanteraren gråter. Varje träning slutar i dåligt humör för både hunden och föraren. Det borde aldrig vara fallet.

Interferenskänslighet kan uppstå t.ex. hos följande hundar:

  • unga hundar 
  • impulsiva hundar
  • känsliga eller mycket mjuka hundar
  • hundar vars erfarenhet av världen är begränsad av en eller annan anledning (t.ex. har inte besökt främmande platser eller sett många främmande hundar eller människor).

Vad kan man göra för en mottaglig hund?

  1. Dess intresse överförs från miljön till regissören. Det här är nummer ett! Letar efter något sätt att göra instruktören mer intressant än miljön. Medlet kan vara lek, leverkorv etc. så länge det kommer från föraren och hunden blir upphetsad över det.
  2. Det lärs ut att äta var som helst. Eftersom en hund kan äta i en störning är det känt att dess humör är åtminstone rimligt. När det lyckas kan man börja lära ut andra beteenden.
  3. Tänk på två till tre användningsområden som du vill lära din hund ordentligt. Så att de är i stimuluskontroll. Låt oss satsa på dem i en "all in" -typ. Hos fågelhundar kan dessa till exempel vara att sitta, följa och ge upp.
  4. Låt oss fokusera på grunderna noggrant. Du kan inte gå någonstans med dessa hundar förrän de har starka grundläggande beteenden.
  5. Med tanke på mål: Det kanske inte är så höga mål men lyckas eftersom hundens block inte är på plats. Hobbyen kan vara meningsfull, även om hunden inte blir en raskanon.
  6. Låt oss gå vidare en dag i taget och acceptera situationen.
  7. Inga nerver går förlorade, för inget gott följer.
  8. Privat coaching kan vara bra för hunden först.

Man måste komma ihåg att allt kan påverkas när en ordentlig träningsplan görs.

Framgångsrika upprepningar är viktiga.

 

Tillbaka till blogg