Hyvän suhteen muodostuminen pentuun on kriittistä

Att etablera en bra relation med valpen är avgörande

När du får en valp hemma är det som ett litet barn. Det har liknande behov som ett litet barn. Det behöver en känsla av trygghet och en säker relation med sina människor. Så som valpägare bör du göra ditt bästa för att din valp känns tillförlitlig och säker. Du skapar gränser och ger kärlek. En älskad hund med tydliga gränser är en lycklig hund.



Ibland börjar förhållandet att gå nedåt redan från början. Speciellt om att lära valpen är straffbar och inte lära hunden rätt beteende eftersom "det måste förverkligas". Och annars ingår inte. Det finns fortfarande berättelser om hur en valp slår i en tidning när den biter eller snuten trycks in i en bajs om den har bajsat in. Frågan är, vad lär den valpen av den? Att inte bita? Inte att poppa inuti? Fel, det lärde sig att undvika handen och bajsar för att gömma sig eftersom dess man är opålitlig. När allt kommer omkring kommer ingen att slå (förhoppningsvis) ett barn som är vild längre eller skjuta ett barns huvud i en bajs när det kommer till fel plats. Det är våld i ordets riktiga mening. Detsamma gäller valpar. Ingen valp lär sig att lita på en person som är oförutsägbar och våldsam. Och det behöver inte vara fysiskt våld, tillräckligt mentalt (skrik, hotelser etc.)

Bestraffning av fel kan leda till oönskade resultat eller inga resultat alls. Straff för att använda en valp vid uppfödning: det är inte ett bra sätt att lära sig att fungera korrekt. Låt oss ta exemplet med våra egna barn: här, trots upprepade förbud, lämnar barn sina tillhörigheter för att bosätta sig här och där. Sedan äter valpen sina dyrbara grejer.
  1. Förbud fungerar inte (speciellt om du inte blir instruerad att göra rätt.)
  2. Straff fungerar inte. Trots otaliga trasiga leksaker reparerar barn inte sina leksaker från golvet.
  3. Vår strategi har inte fungerat: positiva påföljder (förbud / trasiga varor)
  4. Tupplur är inte värt det eftersom det inte verkar ha ett positivt resultat.
Detsamma gäller valpar: du måste tänka på vad vi vill att de ska göra och visa det för dem. Guide till att göra rätt. Till exempel, av någon anledning har barnen kunnat ta sina egna saker till diskbänken och fixa maten bort från en mycket ung ålder. Vid denna tidpunkt har vi lyckats bekräfta korrekt användning av beröm.

Många av oss medelålders och äldre har uppfostrats "genom ein." Åtminstone min egen mamma, som har varit en mycket kärleksfull mamma, guidade oss främst genom förbud och uppdateringar. Vad jag lärde mig av det var att göra i hemlighet vad jag ville och jag kan fortfarande inte berätta för honom alla saker. Jag slutade få en piska när den svenska lagen om fysiskt missbruk av barn trädde i kraft. Innan det lyfts upp i bibliska termer: San. 13:24 "Den som sparar sin stav hatar sitt barn, men den som älskar honom tuktar honom med tiden." Lyckligtvis är detta inte längre en normal uppfostran av barn och är känd för att vara riktigt skadlig för barn. Våra föräldrar kanske inte visste något annat. Mina egna föräldrar hade till och med brutalt straffats av sina föräldrar. Lyckligtvis beskrivs inte min egen mamma alls av ordet grymt till skillnad från sin mamma. Sådana saker är också bra att tänka på i förhållande till din hund. Kan det finnas några ekon av gamla läror i ditt eget beteende? Jag är med mina egna barn försökte undvika fördömande och försökte berömma och belöna när du har en chans. Alla former av fysiska övergrepp har också varit helt förbjudna för barn. Detta har fungerat bättre än bra (jämfört med min egen barndom, där nävar viftade ofta mellan syskon). Å andra sidan, ibland när jag öppnar munnen märker jag att "mamma kommer därifrån." Tiden kommer att visa vad de kommer att bli som vuxna. Lyckligtvis, med hundar, kommer resultaten snabbare när du växer till vuxna snabbare. Kommer de också att höjas "genom ein"? Jag har åtminstone i ditt fall märkt att ja kommer. 

Varför pratar jag samtidigt om barn och valpar? Eftersom de lär sig sin tism på samma sätt: om sina egna gärningar och deras positiva förstärkning. Samma lagar fungerar: vad du får stärks. Detta är den berömda positiva förstärkningen av operant villkorlighet. Det handlar också om att kontrollera miljön och skonsam vägledning till höger. Varje valpägare eller förälder kan ganska mycket påverka vad valparna / barnen lär sig. Man kan alltid hindras från att göra saker och leda någon annanstans till en mer lämplig miljö eller göra. Miljöstörningar kan vanligtvis också hanteras. Detta kräver naturligtvis tänkande.

Kan en valp anställas med en besättning / beröm / social lön / varför kan den någonsin kallas? Åh, om det betyder något för en valp. Då och då utbildas ett par som inte har ett ordentligt förhållande och valpen / hunden är inte ens intresserad av sin förare. I det här fallet är det inte mycket beröm och strykning. Föraren har inte lyckats etablera ett förhållande med sin hund. Dessa kan också vara Spaniels / Retrievers / Standers, det vill säga det är dessa raser som samarbetet verkar vara allt ihop. I synnerhet är de dock oberoende raser eller individer. Eller någon har gått fel och "bindningen" har inte lyckats. Här är några idéer som kan stärka en relation med en valp.


  1. Instruktören bör göra sig själv intressant (givande) på något sätt
  2. Allt trevligt lämnar instruktören och instruktören styr dem.
  3. Mat kommer från förarens hand under träning (mat är den främsta förstärkningen. Eftersom äta är ett biologiskt behov som varje hund har. Hundar har också ett beteendemässigt behov av att arbeta framför maten.)
  4. Att vara nära och få ögonkontakt kommer att belönas
  5. Låt oss göra alla saker tillsammans och vara bekväma tillsammans
  6. Instruktören styr strykningen och berömmen dvs inte mer än "middag för Manu".
  7. Bygg positivt kapital för att vara tillsammans på det sätt som fungerar. för en hund. En hund har en lön och den andra.
  8. Om hunden undviker föraren, ska hanteraren göra allt för att göra hunden självsäker.
Varför skriver jag allt detta? Eftersom all slags uppfostran kräver hjärnarbete och att veta hur man tar saker så att det blir ett positivt resultat. Det finns många saker att tänka på om dig själv och din hund. Det är inte alltid möjligt att lyckas i alla fall, men medvetenheten förbättrar chanserna för framgång. Varje valp har en chans att göra saker bättre och lyckas bättre. Det kommer att bli misstag, men när känslan och förtroendet för grundläggande säkerhet är i ordning kan allt fixas. Så tänk noga på vad du gör med din valp. Ibland är det lättare och ibland svårare.

Annars var det svårt att "sätta på papper" dessa idéer. Om det känns väldigt förvirrande beror det förmodligen på att struktureringen var så obehaglig.

Ha en bra start på veckan!

Ulla
Tillbaka till blogg