Ilon kautta

Genom glädje

Vid en tidpunkt när jag började hundträna och studera det hände det ofta att jag kom bort på dåligt humör. Visst hade hunden också dåligt humör genom dessa sessioner. Jag hade lärt mig att leta efter misstag och straffa dem. Jag fokuserade på vad som gick fel och jag märkte inte de goda stunderna eller om jag gjorde det kunde jag inte njuta av det. Jag var rädd för de dåliga stunderna. Det var alltid bråttom framåt och det fanns inget liv på ett ögonblick. Jag kunde inte heller tacka hunden. Jag lärde mig att det bara var med deras egna barn.

 

Jag och Tarkku 2005. Tarkku hade svåra leveransproblem

 

Termen bestraffning omfattar således ett brett spektrum av saker från mild till dåligt våld. Det är långt ifrån alltid fysiskt. Det räcker när det är lite dåligt humör, till exempel om att ta bort bonusen. Jag känner hundar som reagerar väldigt drastiskt på det. Det är till exempel spanielerna som har mycket lärorika och situationskänsliga hundar, vars instruktörer bör vara försiktiga med att det goda humöret och humöret hela tiden bibehålls. Med sådana hundar bör övningarna utformas så att hunden har goda chanser att lyckas. Det är viktigt att lära sig att sinnestillståndet är lämpligt.

Så jag gick ut på ett äventyr i en värld av hundträning och letade efter en träningsmetod som passar mig. Och det hittades! För några år sedan gick jag lite tyst för att utforska positiv förstärkning. Detta innebär att framgångar beaktas vid träning och misslyckanden ignoreras. Eller ja, parametrarna för träningen beaktas och ändras så att träningen lyckas och hunden har en chans att göra det rätt. Nu började träningen att vara tilltalande för både hunden och mig. Psykologiskt sett beror det på att när du fokuserar på framgång och glädje tar det en större plats i livet. Detta har också flyttat in i resten av livet: ett mycket lyckligare och mer avslappnat djur har kläckts från en tidigare bakspänd artist. Samtidigt lärde jag mig att vara nådig mot mig själv och min hund: vad spelar det för fritidens misslyckande? Naturligtvis finns det alltid motsägelser och till och med tragedier i livet. Att leva genom glädje hjälper dem dock också att överleva.

Eddie som valp. Det var fritt att välja om du skulle ta fågeln i munnen eller inte.
Det har aldrig varit något problem sedan dess

 

Vad jag också lärde mig är att det är viktigt för djuret att ha ett val. Då blir den läran ännu bättre. Genom tvång blir allt mycket svårare. Jag brukade spela piano i 6 år eftersom min mamma ville att jag skulle spela. Som en lydig tjej spelade jag, även om jag inte ville och inte tyckte om det. Jag har synd på min dåvarande pianolärare vid den tiden. Slutresultatet är att jag inte kan och inte vill veta hur man spelar piano. Förmodligen visste jag som tonåring på något sätt hur jag kunde göra framsteg i det. Ingenting var dock kvar av det. Det kan vara så att om vi hade lärt oss till och med genom den platta musiken jag gillade skulle situationen ha varit helt annorlunda. Jag antar att rumba och merengue kunde ha spelats på piano? Samma sak med hundträning. Hunden måste ha en önskan att öva. Vi kan själva i hög grad påverka den önskan. Tänk på följande frågor:

 

 • Hur kan jag påverka mitt goda varande och positiva sinne?
 • Hur kan jag få min hund att må bra och glad?
 • Hur bygger jag träning så att hunden kan lyckas och må bra?
 • Vad är förhållandet mellan beröm och bestraffning i min hunds skola och i mitt liv annars?

 

Här är fyra uppgifter åt dig. Låt inte några negativa tankar komma ihåg:

 

Lista fem Bra funktion i dig själv som hundtränare:

 

Modell:

 

Jag (imaginär person) Jag är bra på det här:

 1. Jag är jävla
 2. jag skrattar mycket
 3. Jag har många idéer
 4. Jag tänker på hunden som den bästa
 5. Jag har exakt

 

Tänk sedan på fem Det bästa funktion i din hund:

 

Min hund är:

 1. Roligt
 2. Alltid redo för handling
 3. Vild
 4. Ivrig att bära föremål
 5. Som jag

 

För det tredje, tänk på fem saker du vill ha bekräfta:

 

Jag skulle vilja bekräfta:

 1. Inkomst
 2. Håller dig nära
 3. Sammanträde
 4. Känsla på plats
 5. Väntar

 

Slutligen, tänk på hur du stärker dem genom glädje dvs positivt bekräftande. Tänk på vad du är glad över och vad hunden är glad över igen. Speciellt hunden ska glädja sig över förstärkningen, annars är den inte en förstärkning. Du får å andra sidan bekräftelse på att hunden är glad. Du hamnar i en positiv virvel där du förstärker varandras gör.

 

Jag bekräftar framgång:

 1. Jag kommer att vara glad och visa det när hunden gör rätt.
 2. Jag letar efter lite supersinnade smaskiga löner
 3. Jag leker med hunden
 4. Jag lär mig berömma det
 5. Jag stryker lugnt

 

Här är ett träningsprogram för dig för de kommande månaderna. Fortsätt vara positiv. Kom ihåg: genom glädje!

 

Ha en trevlig vecka!

 

Ulla

Tillbaka till blogg