Koiraharrastuksen arkkityyppit

Koiraharrastuksen arkkityyppit

Koiraharrastuksen arkkityypit

 

Koiraharrastuksen suola, mutta myös kivi kengässä, ovat ne muut harrastajat. Usein meillä ei ole riittävästi ymmärrystä toisistamme ja motiiveistamme, että tulisimme toimeen toistemme kanssa kunnolla toimeen ja voisimme kehittää harrastusta meille kaikille sopivaan suuntaan. Joustavuus erilaisiin näkökulmiin ja mielipiteisiin jää uupumaan. Tässä avainasemassa on ensin se, että tunnemme itsemme ja sitten se, että hyväksymme, että olemme keskenään erilaisia ja meillä on erilaisia mielipiteitä. Maailmassa on yli 7 miljardia näkemystä ja tulokulmaa asioihin, joten haastetta siinä riittää. Maailman haasteet ovat ennen kaikkea kommunikaatiohaasteista johtuvia.

 

Tämä on omallakin kohdalla ollut pitkä ja kivinen tie. En ole se tyyppi, jolle on aina helppoa havaita toisten tunteet ja joustaa omista mielipiteistä. Olen se tyyppi, joka puhuu asiasta en tunteista. Toisten tunteiden ja kokemusten validointia on pitänyt ihan opettelemalla opetella. Kuitenkin joustavuus ja toisten tunteiden huomioon ottaminen on tärkeää, jos haluaa, että (ne minulle tärkeät) asiat edistyvät. Kyky kompromisseihin ja joustoon on harrastustoiminnassa todella tärkeää. Muita ei aina motivoi samat asiat kuin itseä. Tämä on esimerkiksi kilpailemisessa selvää. Joku haluaa aina voittaa ja tulla huomioiduksi. Toista se ei motivoi kokeisiin lainkaan vaan päinvastoin luotaan työntävä ajatus. Voi kerran käydä, mutta se on ehdoton maksimi ja muu on kidutusta.

 

Olen alle hahmotellut koiraharrastajien arkkityyppejä persoonallisuustyyppien luokitteluteoria enneagrammin mukaan. Teoria on luotu tukemaan itsetutkistelua, helpottamaan yksilöiden välistä ymmärrystä sekä kommunikaatiota ja ennen kaikkea lisäämään suvaitsevaisuutta. Kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa, joista enneagrammiteoria kertoo. Teoria ei ole ihan näin yksinkertainen, mutta tämä on kuitenkin suuntaa antava. Olen laittanut alle myös, kuinka kullekin annetaan palautetta, sillä palautetta ei voi missään nimessä kaikille antaa samalla tavalla. Samalla kirjasin ylös sen, että miten kunkin tyypin saa luopumaan harrastuksesta. Sillä ikävä kyllä se on usein ne ihmiset siinä ympäristössä, jotka aiheuttavat sen, että toinen ei enää koskaan tule kokeisiin tai ei enää ikinä taita yhtään lehteä tai järjestä yhtään tapahtumaa. Se on se palaute ja kuinka se annetaan ja myös se, millaiseksi se harrastuksen ilmapiiri koetaan. Se mikä motivoi minua, ei ehkä motivoi sinua yhtään.

 

 

ihania koiraihmisiä vuodelta 2010


Petra Perfektionisti

 

Petra on periaatteen nainen, joka ponnistelee korkeiden ihanteiden tai tavoitteiden saavuttamiseksi oli sitten kyse koiran kouluttamisesta tai vaikkapa eettisistä asioista. Petra ajaa harrastuksessaan eteenpäin halu tehdä asioita oikein ja kehittää niitä. Petra on tarkka siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä saattaa ajaa Petran hyvin mustavalkoiseen ajatteluun, jossa muilla väreillä tai ajatuksilla ei ole merkitystä. Petra on parhaimmillaan harrastuksessaan luotettava, täsmällinen, oikeudenmukainen ja keskittyvä. Pahimmoillaan Petra voi kuitenkin olla liian kriittinen, joustamaton ja tuomitseva niin itseään kuin muita kohtaan.Petran olkapäällä istuu aina pienempi tai isompi apulainen Itsekriitikko, joka ei apulaisen tittelistä huolimatta auta Petraa yhtään päin vaistoin.
Petra harrastajana: Petralle on tärkeää, että kaikki (niin harjoittelu kuin kisaaminen) menee täydellisesti. Jos ei menekään, niin itseruoskinta voi olla hurjaa. Hän asettaa tiukat kriteerit itselleen ja koiralleen
Petra kilpailijana: Petra haluaa kilpailla ja saavuttaa tavoitteensa mahdollisimman hyvin pistein. Tulokset ovat tärkeitä. Heikommat tulokset ovat katastrofi.
Anna Petralle palautetta: Petralla on taipumus jäädä kiinni virheisiin, joten osoita hänelle myös onnistumiset. Petra haluaa selkeän palautteen, jossa on myös neutraalisti kerrottu kehityskohdat. Älä kuitenkaan jää niihin kiinni, koska Petra jää niihin varmasti.
Millä Petran saa lopettamaan harrastuksen: Jos Petra ei voi voi pitää tavoitteistaan ja periaatteistaan (esim. eettiset) kiinni ja ei pääse kehittymään paremmaksi ympäristössään.
Petra on myötäilevä toiminnan ihminen, joka aistii asioita kehonsa kautta

 

Auvo Auttaja

Auvolle on tärkeintä se, että koirat ja ihmiset ympärillä voivat hyvin. Auvo on hyvin lämmin ja auttavainen persoona, jonka huomio kiinnittyy erityisesti siihen, mitä muut ympärillä tarvitsevat. Auvo auttaa, hoitaa ja huoltaa. Tämä on Auvolle jopa tärkeämpää kuin autettavilleen. Auvo on harrastuksessaan parhaimmillaan, kun saa tukea toisia menestymään ja kehittymään. Itse menestyminen ei ole kovin tärkeää. Auvo on ymmärtäväinen, sopeutuva ja herkkä toisten tunteille oli kyse kanssaharrastajista tai koirista. Huonona hetkenä Auvo on marttyyri, syyllistävä ja ei kykene ottamaan vastaan palautetta.
Auvo harrastajana: Auvo ihana taustavoima, jolle muiden hyvä mieli ja onnistuminen on tärkeää. Auvo huolehtii sinusta ja koirastasi tai yhteisöstänne mielellään. Auvolle on myös tärkeää, että hänen oma koiransa voi hyvin ja saa elämäänsä rikastavia kokemuksia. Se on usein hänen motiivinsa harrastamiselle.
Auvo kilpailijana: Auvo ei ole mikään kilpailijasielu, vaan usein hän osallistuu niihin joko koiransa takia (koira tykkää tekemisestä) tai sitten ollakseen muille tukena.
Anna Auvolle palautetta: Auvon on saatava palautetta siitä, että kuinka hienosti hän auttaa ja tukee toisia (ihmisiä tai koiraansa), sillä se on hänen todellinen moottorinsa. Sillä saa Auvon kukoistamaan.
Miten Auvon saa lopettamaan harrastamisen: Siten että ei ole sijaa hänen auttajan ominaisuuksilleen. Auvo voi parhaiten, jos saa huolehtia kanttiinista, olla koirien hoitajana tai ylipäätään tsemppaamassa muita onnistumaan.
Auvo on ehdottomasti myötäilevä tunneihminen ja hänen tunteensa on otettava huomioon, sillä ne usein jäävät muiden jalkoihin

 

Sulo Suorittaja

 

Sulo on täynnä energiaa ja itsevarmuutta. Optimistisuus on määräävää Sulon toiminnassa. Sulolla on tarve saavuttaa menestystä ja voittaa. Näihin asioin Sulon huomio suuntautuukin ja tärkeintä onkin Sulon oma rooli asioissa. Sulo löytyykin useimmiten palkintokorokkeelta ottamasta vastaan voittopokaalia. Sulo parhaimmillaan hyvä motivoimaan toisia ja on aktiivinen, energinen ja kannustava. Ärsyttävimmillään Sulo voi olla petollinen, politikoiva, kostonhaluinen ja ylettömän kilpailuhenkinen.
Sulo harrastajana: Sulon toiminta tähtää voittoon ja omaan menestykseen. Se on harrastamisen motiivi. Sulo on usein valmentajana hyvä ja kannustava omasta kilpailuvietistä huolimatta.
Sulo kilpailijana: ”Tärkeintä on ei ole voitto, vaan vastustajien täydellinen murskaaminen:” Sulo haluaa olla paras ja kaikenlaisten palkintojen tavoittelu on supertärkeää.
Anna Sulolle palautetta: Palauteen tulee olla suoraa, mutta optimistista: näin varmistat menestyksen seuraavalla kerralla.
Miten Sulon saa lopettamaan harrastamisen: Siten, että hänellä ei ole mahdollisuutta syystä tai toisesta saavuttaa tiukat tavoitteensa ja menestyä kilpailijana tai valmentajana.
Sulo on itsevarma tunneihminen

 

Ronja Romantikko

Ronjaa motivoi tarve tulla ymmärretyksi ja onkin hyvin herkkätunteinen, lämmin ja havainnoi kaikkea ympärillään. Ronja on esteetikko, ja kauneus eläimissä ja ympäristössä on tärkeää. Erityisesti sitä, mitä puuttuu tai on ainutlaatuista. Ronja kokee usein, että muut harrastajat ympärillä eivät arvosta häntä ja hänen yksilöllisyyttään. Siksi hän saattaa vaikuttaa vetäytyvältä ja oikukkaalta. Parhaimmillaan Ronja on luova, kauneuden tajuinen ja itseilmaiseva taiteilija. Ronjan ikävämpiä ominaisuuksia taas ovat ailahtelevat tunteet, liioittelu, itsekeskeisyys ja valittaminen.Pahimmillaan hän on todellinen draamakuningatar.
Ronja harrastajana: Ronja on täydellinen tunneihminen ja haluaa olla erikoislaatuinen ja tämä tulee esiin myös harrastuksessa. Hänellä on tarve, että häntä ja hänen koiraansa ihaillaan.
Ronja kilpailijana: Tässä korostuu ihailemisen tarve myöskin. Ronja kilpailee siksi, että muut näkisivät, kuinka taitavia tai kauniita he ovat.
Anna Ronjalle palautetta: Ihaile hänen erityislaatuisuuttaan, niin saat hänet kuuntelemaan myös varsinaisen palautteen. Draamakuningattarelle ei kuitenkaan kannata antaa palautetta kritiikkinä, vaan kauniisti muotoillusti.
Miten Ronjan saa lopettamaan harrastuksen: siten, että hänen ainutlaatuisuutensa ja herkkätunteisuutensa ei saa ei saa tilaa harrastusympäristössä. Vaikka Ronja vaikuttaa olevan itsekeskeinen, niin hän on myös lämmin, jos saa riittävästi haluamaansa huomiota.
Ronja on vetäytyvä tunneihminen, joka kaipaa tunteidensa huomioimista

 

Tarja Tarkkailija

Tarja haluaa tietää kaiken ja ymmärtää kaiken. Tarja on se, joka jaksaa istua analysoimassa taulukoita ja sukutauluja loputtomiin. Tarja saattaa vaikuttaa sisäänpäin kääntyneeltä ja hiljaiselta, mutta on tyytyväinen tarkkailijan rooliin. Tarja parhaimpia piirteitä ovat analyyttisyys, objektiivisuus, viisaus, tarkkanäköisyys ja uteliaisuus. Pahimmillaan Tarja vaikuttaa kriittiseltä, negatiiviselta ja katsoo toisia alaspäin. Tarjalta kannattaa kysyä, kun halutaan analyyttista ja yksityiskohtaista faktaa asioista.
Tarja harrastajana: Tarja analysoi kaiken tarkkaan. Tarjalla on treenipäiväkirja ja kriteerit viimeisen päälle hallussaan ja tarkka suunnitelma etenemisestä. Jos tarvitaan tarkkaa dataa ja taulukoiden tekemistä, niin Tarja on oikea nainen siihen.
Tarja kilpailijana: Tarja on se hiljainen osallistuja, joka vetää tasaista tulosta tekemättä itsestään numeroa. Tarjalla on kuitenkin salaisuutenaan pelko. Pelko siitä, että ei olekaan tarpeeksi valmistautunut tai ei tiedäkään tarpeeksi. Tarjaa motivoi näyttämisen tarve.
Anna Tarjalle palautetta: Tarja haluaisi mieluiten saada palautteen rauhassa ja tarkasti eikä halua saada sillä huomiota itseensä. Julkiset palkinnon jaot kritiikkitilaisuuden ahdistava Tarjaa. Tarjalle pitäisi myös tarjota apuaan, sillä hän ei sitä tule pyytämään. Hän joko sitten hyväksyy avun tai ei.
Miten Tarjan saa lopettamaan harrastuksensa: Vetämällä hänet valokiilaan. Tarja haluaa olla tarkkailija taustalla.
Tarja on vetäytyvä ajattelija, joka ei ole kovin tietoinen tunteistaan, mutta hänellä kyllä on niitä

 

Keijo Kyselijä

Keijo on tiimipelaaja, joka erittäin vastuullinen, luotettava ja lojaali harrastustoveri. Keijoon voi luottaa, kun järjestellään kokeita tai muita tilaisuuksia. Keijo myös huomaa potentiaaliset vaaran paikat ja uhkat. Parhaimmillaan Keijosta saa ystävän, joka on huolehtivainen, lojaali ja auttavainen. Hän tuo ystävät yhteen ja huolehtii heistä. Pahimmillaan Keijo voi olla pahinta pelkäävä ja toisten motiiveja epäilevä jopa suorastaan vainoharhainen. Keijo näkee vaaroja ja salaliittoja myös siellä, missä niitä ei ole.
Keijo harrastajana: Keijo on se, joka kuuntelee aina kaikki ohjeet ja noudattaa niitä. Keijo tietää, missä kaikki tarvikkeet ja ensiapulaukku ovat. Keijolla on myös aina ruokaa ja juotavaa mukana, ja huolehtii myös niistä, jotka eivät ole valmistautuneet. Kaikkeen on valmistauduttu huolellisesti, oli kyse treenistä, kilpailusta tai jostain tapahtumasta.
Keijo kilpailijana: Keijolla on tapana lamaantua herkästi haastavissa tilanteissa, koska ei luota itseensä tai muihin. Lisäksi epävarmuuden tunne on Keijosta pelottavaa. Siksi Keijo ei olekaan aina niin kovin kilpailuhenkinen.
Anna palautetta Keijolle: Keijo keskittyy huoliin ja epäonnistumisiin. Hän tietää tarkaan, mikä meni pieleen ja on kauhuissaan siitä. Kuuntele Keijoa, ja hänen huoliansa, mutta haasta samalla häntä kysymällä, että mikä vaikutus sillä on, että jos asia menee pieleen? Näytä, että siitä selvitään ja ei käynyt kuinkaan. Keijon tarvitsee turvallisuuden tunnetta. Keijo kaipaa ohjausta ja tukea.
Miten Keijon saa lopettamaan harrastuksensa: Jos Keijo kokee, että hän ei luota ihmisiin ympäristössään ja harrastusympäristö ei ole turvallinen. Juorut ja kuppikunnat tekevät hänen olonsa epävarmaksi ja sitä hän ei missään nimessä halua.
Keijo on myötäilevä ajattelija, jolla on taipumus pelkoon.

 

Seija Seikkailija

Seija on optimistinen, eloisa ja haluaa olla mukana muuttamassa ja kehittämässä harrastusskeneä. Seijaa motivoi tarve olla iloinen ja olla mukana suunnittelemassa jännittäviä seikkailuja. Jos on tarve saada uusia ja tuoreita ideoita harrastukseen tai mihin vaan, niin Seijalta irtoaa. Seija näkee vain mahdollisuuksia edessään. Seija onkin parhaimmillaan spontaani, hauska, innostunut ja tuottelias. On Seijassa pimeäkin puoli, jos tilanne muuttuu hankalaksi: dominoivuus, tunteettomuus ja impulsiivisuus. Lisäksi keskittyminen voi olla joskus hyvin haastavaa ja asioiden loppuun vieminen vaikeaa.
Seija harrastajana: Hän innostuu ihan kaikesta uudesta ja on ensimmäisenä kokeilemassa ja ehdottamassa uusia asioita.
Seija kilpailijana: Seijaa ei juurikaan motivoi voitto tai menestyminen, mutta hyvä fiilis, onnistuminen ja osallistuminen kyllä. Epäonnistumiset Seija onnistuu selittämään itselleen voitoiksi alle puolessa tunnissa
Anna Seijalle palautetta: Seija ei jaksa lukea tai kuunnella pitkiä sepustuksia. Ne jäävät varmasti kesken. Seija ottaa vastaan mieluiten lyhyitä ja ytimekkäitä palautteita, joissa on selkeä positiivinen kehitysehdotus. Mitä positiivisemmin ja innokkaammin Seijaa lähestyy ehdotuksineen, sitä varmemmin palaute menee perille. Tiukka ja vakava palaute saa Seijan korvat menemään täysin lukkoon. Saat Seijan kukoistamaan menemällä mukaan kehittelemään Seijan uusinta ideaa.
Miten Seijan saa lopettamaan harrastamisen: Tylsällä ja kaavoihin kangistuneella harrastusympäristöllä. Jos Seija kokee harrastamisen ikäväksi ja siitä häviää riemu, Seija poistuu pitämään hauskaa muualle.
Seija on itsevarma ajattelija, joka ei aina ole ihan yhteydessä tunteisiinsa.

 

Ilpo Itsevarma

Ilpo on luontainen pomo, jolla on karismaa ja itsevarmuutta. Jos tarvitaan johtajaa, niin Ilpo on valmiina palvelukseen. Ilpo motivoi tarve olla vahva ja itsevarma ja hän inhoaa itsensä heikoksi tuntemista. Hänen huomionsa kiinnittyy vaikutusvoimaan ja kontrolliin. Ilpo onkin oiva valita puheenjohtajaksi niin kerholle kuin toimikunnillekin. Parhaimmillaan Ilpo on suora, arvovaltainen ja oikeuden mukainen. Ikävimmillään Ilpo on kontrolloiva, tunteeton ja hallitseva.
Ilpo harrastajana: Ilpo on itsevarma kaikessa mitä tekee. Ilpon koirat ovat varmassa kurissa ja tottelevat aina.
Ilpo kilpailijana: Ilpo luottaa itseensä ja koiraansa ja kilpaileminen on luontaista
Anna Ilpolle palautetta: Ilpo haluaa suoran rehellisen palautteen ilman mitään koristeluja ja antaa sitä samalla tavalla muillekin, vaikka sitä tyyliä eivät kaikki arvostakaanja halua kuulla sellaista. Mitä sitä kaunistelemaan faktoja ja kyllähän palautetta on annettava.
Miten Ilpon saa lopettamaan harrastamisen: Ilpot eivät ole kovin herkkiä, joten aika paljon saa tapahtua, että antavat periksi. Ennemmin Ilpo saa muut lopettamaan harrastuksen.
Ilpo on itse varma toimija, jossa on paljon voimaa, joka saattaa joskus lannistaa muut.

 

Sonja Sovittelija

Sonja on hyväluontoinen ja sovitteleva. Jos tarvitaan diplomaattia, niin Sonja kannattaa valita siihen tehtävään. Sonja etsii aidosti yhteyttä toisiin ja ympäristöön ja hänellä on tarve rauhaan ja konfliktien välttämiseen. Sonja on aidosti kiinnostunut myös sinun näkökulmastasi ja haluaa ottaa sen huomioon. Sonjan parhaat puolet ovat empaattisuudessa, avomielisyydessä ja hermostumattomuudessa. Näinkin ihanalla ihmisellä on kuitenkin huonot puolensakin: hän saattaa olla ihan omissa maailmoissaan, apaattinen ja piiloaggressiivinen.
Sonja harrastajana: Sonja viihtyy ympäristössä, jossa ei ole konflikteja ja on rauhallista. Niinpä kilpailuasetelma ja -tunnelma ei ole Sonjalle niin mieleistä.
Sonja kilpailijana: Sonja ei useinkaan kilpaile, mutta saattaa osallistua koska kasvattaja pyytää ja kannustaa. Sonja on tunnettava kuuluvansa porukkaan ja että, siellä on harmonista olla.
Anna Sonjalla palautetta: Sonjan on koettava, että sinä ymmärrät häntä ja olet sovitteleva. Sonjalle ei voi antaa tiukkaa kritiikkiä, sillä hänellä on voimakas tarve harmoniaan ja suora ikävä palaute saa Sonjan ihan pois tolaltaan. Ole siis hyvin diplomaattinen.
Miten Sonjan saa lopettamaan harrastamisen: niin, että aitoa ryhmähenkeä ei ole ja toisten näkökulmia ei huomioida.
Sonja on vetäytyvä toimija, joka mieluiten suuntautuu poispäin kuin kohti

 

 

Ne, jotka eivät lukeneet tätä loppuun asti, ovat Seija ja Ilpo. Seija siksi, että ihan on liikaa tekstiä ja on kiire seuraavaan projektiin ja Ilpo siksi, että tässä ei ole mitään järkeä, eivät asiat nyt näin monimutkaisia voi olla.

 

Ulla Ruistola, seikkailja (tyyppi 7 8 siivellä)

 

Lisää enneagrammista ja 9 persoonallisuustyypistä ja muusta siihen liittyvästä:

Liz Carver ja Josh Green: Tunnetko enneatyyppisiEnneagrammin avulla parempaan itsetuntemukseen

www.enneagram.fi

 

Tillbaka till blogg