Koirien värinäön erilaisuudesta

Om skillnaden i färgvision hos hundar

Hundar har olika syn

Vad har nordiska flaggor och bra marknadsföringsdamer gemensamt?

Hunden ser dem båda bra! Två- eller trefärgsdammar med klara färger och kontrasterna är bra. Färgerna som är mycket synliga för hunden är blå, lila och gula. Vitt och svart är också bra.

Texten nedan har publicerats i Cockerspaniel och Flattiviest:

Entusiastisk över de nya damerna började jag ta reda på hundarnas färgvision. Jag försökte faktiskt några färgade mickar jag har här. Min Cocker Eddie är en väldigt ivrig och snabba retriever, så det måste bli en marsvin. Jag samlade hämtningar i olika färger: det fanns en orange plastdame, en gul tennisboll, en röd dam, en grön dam, en tvåfärgad dam och en lila dam. De hade staplats upp. Jag märkte t.ex. att orange och rött var av obetydlig färg för det. Det vill säga, det hittade dem inte med sitt utseende. Först i högen tog det lila, sedan tvåfärgat och gult. Efter det kom resten alltid i slumpmässig ordning.

Foto av Jukka Paroinen

Jag bestämde mig för att läsa om ämnet: Så hundar är färgblinda för oss människor, vilket betyder att de inte ser så många nyanser av färg som folks specialiserade ögon gör. Hundar ser inte heller färger så mättade som vi människor gör. I människors ögon finns det celler som kallas stiftceller som reagerar starkt på färger. Hundar har betydligt färre av dessa celler, vilket tyder på att deras färgsyn inte är lika bra som hos människor. Det finns flera typer av stiftceller och det finns tre hos människor. Dessa olika typer av celler får olika våglängder, så att en person ser ett brett spektrum av färger (dvs. de tre så kallade primärfärgerna rött, gult och blått). Mänsklig färgblindhet kännetecknas oftast av frånvaron av en av dessa tre typer. Det mest typiska är rödgrön blindhet. Hundar, å andra sidan, har bara två typer, dvs. de ser blå och gul. Så hundar är alla rödgröna blinda. Det vill säga för en damentusiast: röda och gröna damer sticker inte ut för en hund. Nyanser av blått och särskilt lila är väl synliga för hunden igen. Det är dock anmärkningsvärt att ju mer lila det blir desto svårare blir det för hunden att börja om. Det är också intressant att hundar ser en ultraviolett färg som vi inte kan se.

Hundar har inte så kallade. synfält (fovea), som människor, så de har ungefär sex gånger mindre förmåga att se detaljer än människor. Hundar har många fler stavceller, så deras nattsyn är mycket bättre än för människor. De har också ett område som heter Tapedum Lucium som reflekterar ljus. Det hjälper hunden att se i skymningen.

Hundar har bättre förmåga att se rörelse än människor. Här, å andra sidan, är kontrasterna, som svartvitt, intressanta ur hämtningssynpunkt. Hundar har förmågan att urskilja kontraster i rörelse. Den svartvita damen sticker lätt ut för hunden, precis som fåglar med en mörk rygg och en blek mage. 

Hundar har också ett annat synfält jämfört med människor. Detta gör det svårt för hundar att bestämma avstånd, men deras synfält som helhet är bredare än för människor. 

University of California, Santa Barbara, studerade frågan med olika experiment. Experimenten visade att hundar faktiskt ser färger, men mindre än människor. Nedan är en bild av "den mänskliga regnbågen" och "hundens regnbåge." Så hundar ser färgerna mestadels som grå, gul och blå.

Hundar ser gult, grönt och orange som gulaktigt, blått och lila som varierande grader av blått och blågrönt som grått. Det stöder roligt observationerna som gjorts med Eddie: Det är svårt för en hund att se orange och rött eftersom de ser brungrå eller till och med kanske svarta ut i ögonen. Dessa är å andra sidan det enklaste för människor att skilja. 

Om detta gäller för hundupptagningsövningar är de bästa dammfärgerna för en ung hund lila, blå och gul. Det beror på att för en oerfaren hund är framgång i hämtning viktig. För märkningsövningar är tvåfärgade med stark kontrast bäst. Rött och orange är bäst när personen själv vill se pickupen under träningen. De klassiska dammfärgerna i grått och grönt (rött och orange) är då lämpliga för träning av näsan när hunden inte vill se med ögonen.

Så färg betyder något!

 

 

Tillbaka till blogg