Kontakti on kaikkien käytösten äiti

Kontakt är mor till allt beteende

Utan ordentlig kontakt kan en hund inte utbildas. Därför bör kontakt med en ny valp eller till och med en äldre hund inledas. Detta innebär därför att hunden tittar på sin förare på begäran och också helst genom att erbjuda den själv. Om du inte har kontakt med din hund kan du inte kontrollera den eftersom du inte har kontakt. De flesta av de uppgifter som kommer upp i hundhobbyer kräver att du har hundens uppmärksamhet. Om inte, måste det erhållas.

En hunds kontaktvilja beror på rasen och det finns fortfarande individuella skillnader i villighet. Hos fågelhundar är villigheten att göra det vanligtvis hög, men ja, de stöter också på hundar som av en eller annan anledning inte är i kontakt alls. Det kanske inte har bekräftats alls. Hunden och föraren kanske inte har ett ordentligt förhållande. Hunden kan medvetet undvika kontakt med sin förare etc.

När du börjar bygga kontakt med din hund bekräftas alla kontakter den ger. Kontakten lockas inte, men vi vill att hunden ska lära sig att erbjuda den själv. När hunden har lärt sig att titta på föraren kan du till och med ge den ett namn: Titta! Personligen använder jag bara hundens namn när jag vill att den ska titta på mig. Hur kan man stärka det? Det är det, du måste lära känna hunden och vad den värdesätter.

  • Kanske är den bästa förstärkningen för en valp (och varför inte ofta för en äldre hund också) smaskig. Looking + Candy, Looking + Candy, Looking + Candy ... Enkelt och snabbt att implementera. Vanligtvis äter alla hundar något villigt. Att något bara måste hittas.
  • Beröm eller tal kan vanligtvis fungera om det är relevant för valpen. Så är inte alltid fallet. Sociala löner måste sedan byggas för att vara relevanta. Ett annat problem här kan vara att instruktören inte vet hur man använder beröm.
  • Strykning: fungerar om hunden vill stryka. Om du inte vill kan du inte använda det som en förstärkning.
  • Spela: en bra idé om din valp / hund är en ivrig spelare!
  • Leksak: Om din hund är intresserad av leksaker kan den definitivt belönas med en favoritleksak
  • Uppgift: En hund kan lära sig en uppgift som kan användas som lön. t.ex. volt eller monter etc.
  • NOTERA! Vi vill ha många framgångsrika repriser. I det här fallet är det värt att överväga lönens lämplighet för den.

foto: Henna Kyllönen

När du har börjat plockar du upp kontakterna på en promenad. Detta är viktigt för en vacker koppelvandring. Kontakter kan hämtas på längdåkning: hunden ser ut och får betalt. När det gäller en hund som arbetar med en människa skulle man hoppas att de alltid skulle ha ett "halvt öga" i föraren och alltid skulle vara medvetna om förarens plats.

När hunden är fri tar vi hänsyn till alla kontakter den erbjuder själv. I så fall får vi dess uppmärksamhet att gå mot instruktören.

Kontakt kan alltid övas oavsett plats. Ofta kan den också användas för att ställa in en hund på träningsläge. Om hunden inte kan ta kontakt är det inte möjligt att träna med den. Stämningen är då för hög och andra saker är av mer intresse. Då måste du gå för att lindra situationen. Svårighet är ofta en funktion av avstånd. Det vill säga i fallet med en kontakt är det lättare att få den när avståndet till störningen ökas. (Till exempel, pick-up ofta resan är vad svårigheten är: för lång.) 

Kontakt praktiseras t.ex. valpkurs

Tillbaka till blogg