Lintukoiran peruskäytökset

Grundläggande beteenden hos en fågelhund

Kärnan i allt inom fågelhundbeteende och jakt är en kedja av jaktbeteende:

  1. Sök eller jakt
  2. Lurar
  3. Jagar
  4. Adhesion
  5. Bärande
  6. Skär av fångsten
  7. Äter

Dessa är beteenden kodade i genetiken hos alla våra hundar som är mycket motiverande och behöver mycket lite förstärkning eftersom de är så mycket givande. Alla startar Jag har också sett början också en fågelhund, även om de två sista är mycket oönskade.

För att kunna kontrollera dessa artsspecifika beteendemönster måste hundar lära sig några så kallade grundläggande beteenden. Detta tänks i första hand genom att förstärka beteenden som behövs för kontroll, eftersom beteenden i jaktbeteendekedjan är självförstärkt när hunden får implementera dem.

Dessa grundläggande beteenden är:

  • Kontakt
  • sittande inklusive sittande och grundläggande position
  • följande
  • inkomst
  • utlämning
  • vändning (en färdighet som krävs för en hund som står upp och står så att den kan ändra riktning om det behövs.)

Förutom dessa grundläggande användningsområden finns det naturligtvis andra nödvändiga saker, men dessa ligger till grund. Huset är lika stabilt eller skakigt som grunden. Därför är det värt att offra mycket tid för att bygga grunden. Oavsett hur tråkig en person trodde det var.

Fri Kontakt och fokus, du kan inte träna din hund. Om du inte får kontakt från din hund i någon situation, bekräfta det.

Sitter och är stilla gör nästan allt alldeles för lite. Att vara still är ett grundläggande villkor för att stoppa. En hund stannar inte heller om den inte har fått lära sig varaktighet. Det räcker inte att en hund har lärt sig att sitta om den inte har någon varaktighet.

Följande är ett element av kontroll. Om din hund har bra spårning kan du vara säker på att din hund kommer att stanna på rätt ställe och följa med dig. Då kan du fokusera på resten.

Inkomst är en grundläggande färdighet hos varje hund som är kritisk för hanteringen. Det är också viktigt för hämtning. Om hunden inte vill komma till honom, vill den inte heller ta med sig något att plocka upp.

Noudon det grundläggande villkoret är en god och villig kapitulation. Det är därför du bör börja plocka upp just där. När det är okej blir resten av pickupen nästan luftfri. 

Vändning (vända visselpipa) är nödvändig när hunden arbetar på fältet. Detta kan läras ut till hunden ganska mekaniskt: i form av en visselpipa> översättning> lön> etc. Det ses ofta att hunden inte har lärt sig ordentligt detta och hunden är därför knäppa med detta uttal.

 

Reflekterar över dessa för en bra helg!

Tillbaka till blogg