Mistä motivaatio syntyy?

Varifrån kommer motivation?

Jag har nyligen funderat på motivation från många håll. Vad innehåller den och var kommer den ifrån? Motivation är en väldigt mångfacetterad sak som innebär att man varierar mellan individer. Motivation är också situationsspecifik. 

Du har nog lagt märke till att både för dig själv och din hund, ibland är du inte motiverad. Även om uppgiften är enkel. Detta påverkas av så många saker.

  • Hur är miljön? Finns det något som intresserar dig mer än det som finns? Eller är det något läskigt eller accelererande.
  • Vad får det när du gör något? Hat det själv? Ingenting? Pengar? Smaskigt? På gott humör? Lärande upplevelse? Glädjen att arbeta tillsammans?
  • I vilket sinnestillstånd är det? Nervös? Glad? Magen full eller tom? Trött? Utvilad?
  • Är det intressant alls? Det är svårt att vara motiverad om inte alls intresserad. Kan det påverkas? 

Löpning och hämtning (jakt) är inneboende motiverade källor till motivation

Extern och intern motivation

Extern motivation baserat på feedback och belöningar genererade av miljön. Hos människor inkluderar dessa t.ex. betyg, pengar, beröm, testresultat, mat, beröring etc. Hos en hund inkluderar dessa: mat, leksaker, beröm, strykning, uppmärksamhet, lukt etc.

Intern motivation betyder att djuret eller människan uppfattar aktiviteten som givande. I det här fallet producerar det inre njutning. Människan gör saker som är relevanta för honom av en eller annan anledning. För hundar inkluderar sådana beteenden problem med jaktbeteendekedjan. Naturligtvis finns det andra exempel på dem, till exempel att hoppa mot dem, vilket redan är givande för många hundar. Barking kan också vara givande för en hund. Det finns många beteenden i frågor om inneboende motivation som är irriterande för oss människor.

Några av dessa är kopplade till varandra. Äta är till exempel ett grundläggande behov som redan är tillfredsställande i sig. När du sedan lägger till något du gillar, är Johan kärnan i det. Har du någonsin belönat dig själv med mat eller dryck? Jag är.

Tack för att du är extern. Betyder det något för din hund?

Kan det påverkas?

Motivation kan påverkas särskilt av belöning. Om en person eller hund finner belöningen meningsfull och värt att sträva efter verkar det konstigt nog öka motivationen. När belöningens kvalitet är rätt för hunden eller personen:

  1. Förblir i tjänst
  2. Försök mer
  3. Fungerar längre
  4. Erbjuder mer rätt saker att göra
  5. Sikta på slutresultatet

Detta bör övervägas för hundar, barn och vuxna. Med vilken man får motivation att stiga. Det kan vara vad som helst. Vi har en pojke i grundskolan som tycker att det är hemskt att göra läxor och läxor. Att tvinga skapar en så stor härdel både när det gäller att känna och göra att det bara inte är ett alternativ. Ingen psykisk hälsa klarar det, och det är inte ens medvetet. Ett barn har dock ett par saker som ger stor motivation: godis och dataspel. Genom att använda dessa skickligt kan du göra både läxor och läxor, lufthamnar och slagsmål. Det tog mig lång tid att ge upp godis. Men jag insåg att jag inte kan använda vad pojken inte vill ha som belöning. Det är ingen belöning. Det kan till och med vara ett straff.

Detta gäller även vuxna och djur. Vad gör varje person motiverad att stiga upp eller bli född?

En annan som påverkar motivation är kriteriet, dvs svårigheten med uppgiften. Jag använder en dator varje dag, men jag är enormt irriterad över all motgång med dem. Jag tycker det är väldigt svårt och jag är inte ens intresserad av att ta reda på dem. Så jag tycker att uppgiften är för svår. Jag ger upp direkt ur lådan och ringer familjen för att hjälpa IT-supportpersonen. Motivation är noll. Detta kan påverkas av det faktum att jag skulle lära mig att använda dessa som enkla deluppgifter bit för bit. Detsamma fungerar för en hund. Om uppgiften uppenbarligen är för svår kan den lättas eller chippas på ett sådant sätt att hunden har en chans att lyckas och inte blir frustrerad.

Motivation kan också relateras till kompetensnivå. Saker som är lätta är vanligtvis bekväma att göra. Uppgifter på skicklighetsnivå och uppgifter som tar lite utanför komfortzonen föredras vanligtvis. En lämplig gradvis ökning av kriteriet ökar motivationen.

Uppdrag:

Ta papper eller liknande från skrivblocket och skriv ner minst fem saker:

Vad motiverar mig? Vad tycker jag om?

Vad motiverar min hund? Vad gillar den?

Hur använder jag dessa saker till min fördel i min hobby och utbildning?

Ta en titt på fågelhundkurserna härifrån!

Tillbaka till blogg