Noutamisesta osa1: Nouto on käytösketju

Hämtning Del 1: Hämtning är en beteendekedja

För femton år sedan kämpade jag med stora pickupproblem. Jag fick inte min hund att plocka upp den då och när jag frågade folk om hjälp visste ingen riktigt hur jag skulle hjälpa mig. Jag kanske inte kunde fråga rätt personer. Upphämtningsproblemen för nästa hund var annorlunda: på grund av mig. Det var upptäckt, vägran att plocka upp osv. Några år efter det kom den första hanen i mitt liv, som jag byggde stora äraomgångar på och hundens ägande växte dag för dag. Med alla dessa hundar har lösningen på hämtningsproblemen varit positiv förstärkning (ingen av dessa har korrigerats genom tvångsåtervinning). Men allt kunde ha gjorts tvärtom i början: börja med att ge upp, hålla och plocka. (Här är en länk till del 2 i berättelserien)
Hämtning är en kommandokedja där varje del kan läras ut till hunden individuellt. Lite som ett barn som lär sig att läsa: skriv först bokstäver, sedan stavelser, ord och slutligen hela meningar, för att inte tala om det. På detta sätt lärs alla saker i detalj. Om det behövs kan denna kedja också repareras exakt där den behöver repareras.

Hämtning är en del av jaktkedjan. Eller snarare: hämtningen använder delvis hundens artspecifika jaktkedja och är självförstärkande i dessa avseenden. Men har du någonsin funderat på vilka saker i hämtning som behöver mest bekräftelse? Höger: inträde och överlämnande som inte är genetiskt kodade i hundens "ryggrad".
'
För mig har den här metoden varit revolutionerande: Jag har äntligen insett att hur pickupen är konstruerad så att överföringen blir världens bästa hundsak. Jag minns alltför väl problem med upphämtning och avlämning som jag upplevt med Susu, Tarku och Eddie. Med Tarku och Eddie hade jag lärt hundar om inte nu att hata, men åtminstone djupt hata kapitulation. Det var verkligen inte det trevligaste i världen för dem.


Jag har samlat in denna information i en ny tidskrift, som nu säljs. Du kommer också att lära dig att göra upphämtningar # under säsongen.

Pick-up kliniker hjälper dig med pick-up utmaningar

 

 

 

Tillbaka till blogg