Ole reilu ja palkitse kunnolla

Var rättvis och belöna ordentligt

Ibland tror man att hunden inte behöver någon lön för sin prestation eller att lönen ska vara så försumbar som möjligt och komma så sällan som möjligt. I det här fallet har man antingen inte förstått de grundläggande principerna för förstärkning eller inte tänker tillräckligt på det. Det finns alltid saker som stärker eller försvagar prestanda. Oavsett om vi vill ha det eller inte.

Hunden och föraren njuter av varandras sällskap.

För att något ska kunna utvecklas bör det följas av något som ger hunden en känsla av njutning. Det är viktigt för att lära sig att den praktiserade saken blir tilltalande för hunden. Visst, hundar och människor lär sig också av tvång, men då visar det sig på ett eller annat sätt.

Förstärkning är alltså något som stärker eller förbättrar, dvs. utvecklar, den önskade användningen. Förstärkning är något en hund vill ha. Förstärkningen bestäms av hunden (inte människan). Var det något av följande

  • godis
  • objekt
  • beröva
  • Ansökan
  • springa mållöst
  • sniffa
  • mänsklig uppmärksamhet
  • Rör
  • hämtning
  • gör knep
  • badning
  • spela
  • upptäckt

Om armeringen inte är av intresse för hunden är den inte en förstärkning. Det kan till och med vara ett straff för en hund. Bestraffning (eller till och med kallad dämpning) minskar eller försämrar handling. Ett bra exempel är beröring: vissa hundar vill inte bli rörda när de är på jobbet. De kan till och med vika bort från beröring på fritiden. Att stryka en sådan hund förbättrar inte prestandan men kan försämra den avsevärt.

Lär känna din hund och vad den gillar. Om det är girigt, vet du att du alltid har en förstärkning inkluderad om du har en torr knapp i fickan. Om det inte är så måste du titta och tänka på vad min hund gillar. Ibland tar det lång tid. Det finns hundar som inte är giriga, som inte gillar beröring och inte bryr sig om beröm. Vad är förstärkningen av den här hunden? Vad är förstärkningen av en hund som störs av miljön? Kan en sådan hund tränas i en störning? Åh, om du kan hitta något som din hund är mycket intresserad av.

Jag och Eddie i Kaamas 2012

Jag har haft ett brett utbud av hundar genom åren. Det har funnits en hund, och det finns fortfarande en för vilken nästan allt fungerar som förstärkning och det är som en scoutpojke, det var någonting framåt (personligen anser jag att den här hunden är den bästa hobbyhunden jag har haft). Sedan har jag haft en hund som inte gillat kontakt alls om den inte har kommit på eget initiativ. Nu har jag en hund som jag måste tänka mycket på hur jag ska hålla fokus på mig och uppgiften. Det måste ändra sin avgift mycket ofta. Mycket ofta har jag den med utsikt över vattnet, det är vad den vill nu, och hur man utnyttjar den för mitt eget bruk.

Pickup är en bekräftelse som endast är en bekräftelse när den är i ordning.

Hitta förstärkningen som din hund gillar och använd den furstligt. Var rättvis och anställ ordentligt. Det är så att förstärkningen stärker sig själv. Även en kräsen hund får äta sin belöning om den är supersinnad och då blir ätningen starkare hela tiden. Om din hund älskar uppmärksamhet, reglera den så att den får den särskilt rikligt från rätt prestanda. Detta ökar värdet ännu mer.

Om det handlar om att lära sig en ny sak, bör förstärkningen verkligen vara till nytta. Detta kallas förstärkningsfrekvens: ju oftare en hund får förstärkning, desto snabbare lär den sig. Ju bättre lön du har att erbjuda och ju oftare desto svårare är hundens motivation.

Observera dock att till exempel en upphämtning inte kan användas som förstärkning om den inte är klar. Om det finns utmaningar i överföringen kan dessa utmaningar intensifieras samtidigt. På samma sätt, om till exempel en hund har ett starkt behov av att sniffa mitt i en föreställning eller på annat sätt, kan sniffa vara en dålig förstärkning eftersom 1. den blir starkare också 2. Den får uppmärksamheten fokuserad någon annanstans än hanteraren vill. 

Det finns nämligen en riktning mot belöningen som måste beaktas i utbildningen. Om du vill rikta användningen av hunden mot föraren måste belöningen komma från föraren. Till exempel tittar en hund för långt borta och obehagligt sysslar med sig själv. Eller om hunden är för knuten till föraren, måste belöningen komma från någon annanstans än föraren.

Att reflektera över dessa saker utvecklar alla som hundförare. Det är bra att förstå vad som motiverar den egna hunden och vad som intresserar den. Då kan du utnyttja den för eget bruk och göra hunden ännu mer intresserad av sin förare. 

Tillsammans med Hein hjälper vi gärna till frågor som rör anställning och förstärkning av beteende.

 

p>
Tillbaka till blogg