On kriteeri sinulle selvä?

Är kriteriet klart för dig?

En av de största utmaningarna inom hundträning är kriteriet och svårigheten att ställa in det. Att segla kriteriet fram och tillbaka gör också träningen väldigt svår.

Vad är kriteriet? Det hänvisar till en förutbestämd prestationsnivå för uppgiften, det vill säga vad föraren vill att hunden ska göra. Till exempel börjar sitta med att ryggen slår på golvet. 

När utbildningen fortskrider höjs kriteriet: hunden förväntas sitta snabbare och snabbare. Sedan börjar vi mer varaktighet och distans etc. lite efter lite.

När du börjar öva på något är kriteriet det allra första att tänka på. Vad vill jag ha av en hund? Vad betalar jag? Det är viktigt för att lära sig att hunden förstår vilken prestanda betalningen kommer från.

Kriteriet kan inte seglas. Detta innebär att man när som helst belönar för prestanda och köper från hunden för prestanda under kriteriets nivå. Detta gör att hunden underpresterar eller är generad.

Kriteriets svårighet måste alltid bedömas. Ibland måste den sänkas för att höja poängen igen. Miljöstörningar och generaliseringsprocessen kan kräva en beräkning. Ärlig analys är alltid rätt.

En integrerad del av denna fråga är belöningen och dess avskaffande (positiv förstärkning och negativt straff). Det blir ingen belöning om hunden inte uppfyller kriterierna. Detta får hunden att prova mer (Obs! Endast om kriteriet inte är för högt!)

Är inte avskaffandet av bonusen orättvist? Nej, ett oklart kriterium är orättvist!

 

Tillbaka till blogg