Pentujen nopean oppimisen vaihe

En fas av snabb inlärning för valpar

Valparna har en så kallad snabbinlärningsfas från cirka 3 veckor till 12-16 veckor gamla. Detta innebär att valpar är särskilt benägna att uppleva både bra och dåliga. Detta betyder inte att valparnas förmåga att lära sig minskar efter detta. Detta innebär att de vanor och upplevelser som man lär sig under denna period blir mycket permanenta och kan lära sig då och då om upplevelsen är tillräckligt stark.



Så:

  1. Skydda din valp från obehagliga upplevelser
  2. Socialisera det försiktigt med så många saker, människor, djur och platser som möjligt. 
  3. Lär det viktiga grundläggande beteenden och förstärk dem. Vad vill du bekräfta? Välj bara några beteenden. Rasens hobbyers beteenden kan ofta förstärkas senare, eftersom de ofta redan är kodade i hundens "ryggrad".
  4. Bekräfta rätt sinnestillstånd
  5. Ta inte bort stressen. Det är till ingen nytta. Allt detta kan göras med vardagen när du gör saker systematiskt.
  6. Gör någon form av plan på papper eller i Excel. Det kan vara vägledande eller detaljerat, beroende på din egen natur.
  7. När den här tiden slutar behöver hunden inte ha färdiga beteenden.
  8. Lär dig att tolerera oavslutad, eftersom din hund kommer att vara oavslutad ytterligare ett par år.
Vad är grundläggande beteende? Det kan vara nära, närma sig, sitta, bära, handkontakt (eller annat föremål), ögonkontakt, äta var som helst, etc. En som gör vardagen enklare när hunden vet det.
Vad ska jag bekräfta? För små valpar är mat ofta en mycket viktig förstärkning och kan ta många repetitioner. Antalet repetitioner är avgörande för hundträning. Social lön (beröm och repor, etc.) bör läras upp för valpen vid denna tidpunkt. Detta ökar deras betydelse och kan användas senare. Det kan hända att om valpen inte lär sig dess betydelse i det här skedet kommer den inte senare att bry sig om den, i vilket fall den inte naturligtvis fungerar som lön. Leksaker och spel är definitivt värt att slå på bordet just nu. Att bygga dem till en lön är viktigt och gör livet lättare senare.
Rasbeteende: av dessa är det värt att tänka på vilka som är vad du särskilt vill stärka och vad som är viktigt. Det är också viktigt att förstå att till exempel upphämtningen inte kommer att slutföras under den tiden. Du kan bara förstärka vissa saker som senare kommer att realiseras som expertis.
I snabbinlärningsfasen kan till exempel att ta ett spel vara en viktig färdighet som förblir permanent.
Stressa inte! Vid det här laget händer vanligtvis inget stort irreversibelt som du inte kunde fixa senare med träning. Det enda jag skulle vara försiktig med är att skrämma valpen. Om valpen överlever denna etapp snabb och modig, är den väl lämpad att växa till en livlig vuxen.
Tillbaka till blogg