Pysähtyminen

Stannar

Kärnan i beteendet är beteendekedjor. Jaktbeteendet hos en upplyftande och stående hund är en kedja. Om hämtning nu utesluts från detta (även om det också är en beteendekedja och är en integrerad del av jaktbeteendet hos dessa raser). Diagrammet nedan är för en ramp-up hund, men stående ägare kan tänka sig att stå och avancera mellan den sökningen och ramp-up.

 

Alla delar av denna kedja kan och bör övas individuellt för att ge dem tillräcklig träningsmassa (dvs. tillräckligt med repetitioner). Å andra sidan är här beteenden som är kodade i en hunds genetiska minne, dvs. söker efter, lurar och utvisar spel. Vad som inte finns i jaktbeteendet är att stoppa upp vid punkt X. En ung hund kan med sin rena oerfarenhet sluta att rampa upp, men om stoppet inte bekräftas kommer det att upphöra att existera. Reträtten stärks som av sig själv, eftersom det är ett av de grundläggande beteenden som finns i artminnet och därför mycket tillfredsställande.

Den stagnationen är dock en som ofta inte praktiseras tillräckligt. Det är dock det mest kritiska att träna eftersom det är svårt att bete sig eftersom det inte finns i artminnet. Om du vill ha ett skarpt och bra stopp måste du investera tid i det. Det kommer inte heller att överleva om det inte ständigt bekräftas. Jag har personlig erfarenhet av denna fråga (hehe): min han har varit bra och skarpt stopp, vilket jag har gett genom åren för att gå till korruption av (hunden är 12 år). 
Här är en video från några år sedan där Eddie (och andra män) visar ett exempel på några övningar du kan träna.
 
Om du har en valp eller en ung hund, skulle jag investera mitt bästa i det sista steget i kedjan: stanna kvar. På samma sätt som hämtningskedjan investerar lugg i den leverans som får flest repetitioner. Här kommer principen att utnämna Premack igen. Om kedjans starkaste beteende är på plats kommer det gradvis att stärka hela jaktkedjan.
Så träna alla stopptips i ben. 
  1. handsignal
  2. Rörelse
  3. Visselpipa / muntlig ledtråd
  4. Skott

Varför en handsignal först? Namngivning händer bara när du har beteende på plats, annars kan det hända att du nämner något helt annat än du tror.

Punkt två kan simuleras på många sätt: med bollar, damer, beten och en bultande kanin (gummibanddame). En erfaren entusiast och tränare kan ge många tips om hur man tränar att stoppa.
Beröva? Säker. Du kan öva med det bra, men med sunt förnuft. Den första uppgången behöver inte följas av en droppe eller en upphämtning, och särskilt en hektisk jakt. Uppstarten kan tränas som en ensam del av kedjan. Om det finns en chans för en fasan eller en duva kan de första vingarna göras för hand: 
Som sagt, få en mentor, så bra kommer! Ensam om du justerar, kanske du inte går till knappen. Vi erbjuder även duvträning!





Tillbaka till blogg