Sananen laukauksesta

Ett ord från skottet

Faktum är att individer av fågelhundrasen sällan är riktigt skörbjuggiga, men ja, de kan också ha problem om föraren inte alls offrar idén att vänja sig vid skottet. Jag har sett många sådana hundar som är stressade med ett skott och gör en stresssituation. Det finns till exempel en del gruppträning / träning och hunden upplever stress från situationen. När ett skott läggs till börjar hunden associera den obehagliga stressen med skottet. Naturligtvis är det inte vad vi vill ha. Vi kan dock inte hindra en hund från att koppla ihop saker, även om de är ofördelaktiga för oss. Fusionen kan inte heller förutses. Av denna anledning är det viktigt att hunden vänjer sig ordentligt till skotten innan något annat kombineras med den under träning.


Skottet ska göra hunden positivt neutral. Med detta menar jag att skottet kombineras med ett lugnt och avslappnat sinnestillstånd. Ja, hunden lär sig senare vad det egentligen betyder. Hunden ska höra hundratals om inte tusentals skott utan någon särskild betydelse fäst vid dem. I det här fallet blir skotten "business as usual" för hunden.

med mina egna hundar har jag gjort det, att vi har gått på en picknickplats. Jag har hackat i en liten korv. Först sköt jag mig utanför banporten och kokkärlsparkeringen. Hunden har satt i bilen och har fått en bit korv från varje skott. När korven har ätit har vi kört hem. Under en session kan det ha hört 100 skott. Nästa gång har vi kört närmare och sedan närmare tills vi har lyssnat på smällen bredvid spåren. Vid denna tidpunkt har hunden hört många hundra skott och associerat situationen med att äta. En cancerhund kanske inte är särskilt stressad.


Efter detta skede kan hunden tas ut ur bilen och börja göra en liten övning, t.ex. sitta. Målet är att hunden ska kunna arbeta även när det är lugg. Sinnetillståndet är fortfarande att hunden är lugn och funktionell och kommer att överleva.

Uppfödaren kan börja vänja sig vid ljudet redan på lilla valpstadiet genom att spela olika ljud från Youtube med en tyst volym. Ett annat alternativ är att använda en designad för den CD. På så sätt får valparna en bra start, eftersom det alltid finns kennelägare som "glömmer" att göra något åt det.

När skottet är associerat med ett lugnt tillstånd för hunden kan det börja associeras med stopp. När allt kommer omkring är ett skott en av fem signaler som betyder stopp. Skottet kan också kombineras med pick-up-övningar, till exempel via en launcher. Detta gäller särskilt för upphämtningar, men man måste vara försiktig här för att inte länka den direkt till upphämtning (bang pick-up). Jag skulle först lära spanjorerna och stående att ett skott inte betyder en upphämtning utan ett stopp. Då kan du lära det att betyda_kanske_hämtning också.

Om hunden börjar undvika skott är det dags att motvillkora. Detta innebär att hunden lärs separat att ett skott är en trevlig sak. Detta görs bäst genom att ta hunden så nära skjutområdet att skotten hörs nästan. Detta kan betyda mil. Hunden ska inte visa några tecken på nervositet. Om så är fallet måste det tas ännu längre. Observera hundens reaktioner med en hököga. Gör något som hunden verkligen gillar. Ät godis, spela spel, träna pick-ups. Det viktigaste är att hunden har kul. Således kombineras detta med ljudet från skottet med ett gott tillstånd. 

Detta bör göras som en regim: ett avstånd i taget. Ha kul och köra hem. Nästa gång, kör lite närmare och upprepa mönstret. Observera användningen av hunden: så länge den är glad och avslappnad är den bra. Om oro uppstår har framsteg gjorts för snabbt. I det här fallet måste du ofta gå tillbaka till början.

Kommentarer

Tillbaka till blogg