Se ei tartu!

Det kommer inte att fånga!

Ja, en fågelhund ska vara en spontan fångare ... Nej, det går inte alltid så och det gör inte en hund dålig. Naturligtvis är det mycket lättare om hunden är villig att fånga nästan vad som helst. Detta är dock inte alltid fallet. Det finns många anledningar till att en hund inte fångar ett spel, till exempel:

  • det förstår inte (det finns hundar som måste sägas separat att hej det här är en av de saker som måste tas i munnen)
  • det vill inte (är stressad över situationen etc.)
  • det gör ont
  • det har svåra upplevelser med det
  • den har ingen inneboende önskan (dvs. jaktkedjan har en dämpad gripfas <= avelsfråga)

Hunden ovan hette Susu. Det föddes 2003 och var en rent show-line cocker. Det var en motstridig typ när det gäller användbarhet (och naturligtvis, men det är inte relaterat till detta): Det var mycket intresserat av att leta efter spel och om det fanns i terrängen hittades det och mobiliserades verkligen. Istället gav det inte någon inneboende vidhäftning alls. Det vill säga, efter skottet kunde det inte plockas upp.

Hunden bar inte något på eget initiativ på valpstadiet och den enda gången den plockades upp var från vattnet. Uppenbarligen fick vatten som ett element att det öppnade munnen med ett pickup / spel.

Susu blev dock en ganska rimlig retriever (inte bra, men funktionell). Nyckeln här var att dess intresse för objekt väcktes. Sommaren 2003 hade jag deltagit i Tommy Wirens klickföreställning i Spaniel Federation-lägret. Jag smälte ner det ett tag och sedan nästa sommar satt jag på uteplatsen och klickade först på hunden för att doppa, röra, stöta, ta tag i, lyfta och hålla i tennisbollen. Under den sommaren blev hunden en ivrig retriever. Med spelet skulle jag ha en hård ryggsäck eftersom jag var så stressad över ämnet: det var ett brådskande behov av att få hunden att plocka upp för att testerna ... Tja, vi fick aldrig hunden ett testresultat eftersom antidopingregler kom och hunden hade en ganska regelbunden användning av smärtstillande medel för höfterna. Dessutom flyttade hunden till ett nytt hem vid 5 års ålder när det blev för svårt för henne att bo i en flock.

Lektionens historia är att väcka din hund att ta tag i den. Gör det trevligt och använd en superlön. När man tar tag i bra grejer följer det emotionella tillståndet också att ta tag i sig själv => det blir värt att driva. När greppet förbättras förbättras greppet etc.

#lycka

Tillbaka till blogg