Siedä keskeneräisyyttä!

Tål ofullständighet!

Hur många gånger har det varit irriterat när hunden inte upprepar eller parar ihop en del av saken. Eller fortsätter bara inte i den takt som jag är ett krav som en människa. Hur blir det alltid irriterat när en hund inte gör det för att den "borde veta"? Jag förtrycker det ständigt, även om jag redan borde veta bättre vid denna tidpunkt. Att tolerera oavslutade verkar svårt för en person.



Allt lärande tar tid. Låt oss nu till exempel till och med läsa. Varje barn är annorlunda och lär sig på sitt eget schema. Mycket få lär sig aldrig. Sköljning hjälper inte alls, men komplicerar processen. Detsamma gäller för hunden. Så utrymme och tid för lärande och förståelse bör ges.

Det är viktigt att förstå att hunden kan / förstår den aktuella uppgiften endast när
  1. Tips orsakar omedelbar korrekt reaktion (latens är noll)
  2. Körning sker alltid på samma sätt
  3. Det är smidigt överallt
  4. Tål störningar
  5. Hundens humör förblir bra
Om dessa inte blir verklighet pågår hundens inlärningsprocess och måste fortfarande övas. "Det borde veta!" Detta har hörts från munnen hos många entusiaster, inklusive mina. Men så är inte alltid fallet. Man borde inte veta om man inte kan. Om hunden inte slutför uppgiften behöver den mer träning. Om den vet hur man gör det hemma, men inte vet hur man gör det vid ett träningsevenemang, behöver det mer allmän träning och övning i oordning. Om hunden tappar en droppe av föremålet på förarens fötter under överlämningen behövs mer utdelningsträning. Om den inte kommer behöver den mer tillvägagångssättsträning etc. Träning gör perfekt, men träningen måste fokusera på rätt sak. Om det finns problem med överlämningen är det ingen mening att öva hela pickupen. Om en hund inte kan få ögonkontakt under en störning kan ingen svårare träning tas med den i den situationen.

  • Ge din hund tid att lära sig, omfamna, reagera och förstå! Detta sparar även deras egna nerver. 
  • Ta inte din hunds misstag personligen, det gör inte att de passar.
  • Lär dig att tolerera ofullständighet. Att bygga färdigheter tar tid.
  • Se till att kriteriet är lämpligt! Hunden kommer att berätta om det inte är det.
  • Premiens kvalitet är rätt
  • Tidpunkten är aktuell
  • Förstärkningar kommer att vara tillräckligt frekventa i den inledande fasen  
  • Det finns tillräckligt med upprepningar  
  • Identifiera din hunds surrogatfunktioner!
  • Ta det lugnt! Det är inte rätt för hunden, inte heller för dig själv! 
  • Kom ihåg att beteendet är avstängt och alltid kan påverkas!


Det finns ingen snabb fix. Att uppnå en kritisk träningsmassa kräver arbete. Träningsmassa här betyder tillräckligt med framgångsrika repetitioner för att bilda kompetenser. På ett sätt är det älskvärt att veta att en hunds inkompetens inte är någons fel. Det behöver bara mer av rätt träning. På detta sätt kan man vara neutral.

Mer om detta ämne i podcasten: 

 

Ulla-Marja Ruistola · Kriterium i förväg?
Tillbaka till blogg