Silmä- vai nenäkoira?

Ett ögon- eller näshund?

Dessa är självuppfunnna termer för att beskriva ämnet, vilket har funderat på mig under en tid. Naturligtvis kan det vara så att andra använder dessa också, så jag behöver inte "äga" dessa termer: D.

En ögonhund är alltså en för vilken användning av ögon och sökandet efter kontakt är en prioritet och mycket givande. Av mina egna hundar hemma är min han Eddie så. Det är därför jag antar att det är så givande. Det är aldrig långt borta och det kommer ständigt att söka kontakt i terrängen och i positioner. Som spanielägare älskar jag den här fastigheten. Jag är kontaktpunkten för hunduniversumet, och det belönar mig mest för hela fritiden.

Näshunden är å andra sidan den hund för vilken lukt är den mest intressanta och därmed den mest givande i världen. De galopperar runt "suger in" dofter och kan till och med sjunka i lukt. Jag har två sådana hundar av hundarna hemma: Miina och Ninni. Med dem har man varit tvungen att tänka på hur man tar kontroll över näsan så att dessa lukter inte tar hunden mer än föraren. Någon kanske säger att du har tävlat om luktarbete, tål det!

Användningen av näsan är viktig för en fågelhund

Nu kan vi börja tänka på detta från två håll: 

  • genom straff => hur straffar jag en hund för att ha slutat lukta, till exempel när han närmar sig? Hur stoppar jag det?
  • genom belöning => hur får jag det genom att belöna en hund att komma direkt till honom utan att gå igenom en sniffande skärm (monopolskämt)? Hur får jag det att göra något annat?

Det första är uteslutet nu eftersom jag inte tränar mina hundar genom straff. Jag försöker minimera det positiva straffet för mina hundars liv. Absolut ingen kan ta bort det.

Hur skulle det kunna göras?

  1. Premiens kvalitet ska vara rätt: du måste ha valutan som används av hunden söker. Den valutan kan vara nästan vad som helst, så du behöver inte ha godis. Poängen är hundens strävan!
  2. Låt oss lära uppgiften (vad den antagligen borde nu) till den så bra att den fungerar som den berömda tidigare "tågtoaletten". Kommer direkt från ryggraden utan dess konstiga tänkande.
  3. Hantera miljön: först träna i en lätt miljö och sedan tas till svårare.
  4. Låt oss lära avsägelse stark för hunden. Lukt kan också ge upp.

Nedan gör vi en övningsövning med Ninn, där syftet är att lära hunden tricket att "sluta sniffa". För att göra detta måste du ha en ledtråd stark för din hund. Till exempel, lämna, sitta osv. Jag använder en sit-visselpipa eftersom jag verkligen vill ha näsan uppåt och det har lärt sig att vara stark för hunden ändå. Jag vill att näsan ska stiga när jag frågar. När detta görs på ett konstgjort sätt med godis tas detta till terrängen för att lukta spelet och testas för action. Om det fungerar så bra, om inte, lägg sedan till ett träningspass. För Ninn är detta en bekant övning, så den förutspår visselpipan i videon, vilket inte alls är en dålig sak.

Tillbaka till blogg