Tunnetilan tunnistaminen ja sen hallinta

Emotionellt erkännande och hantering av tillstånd

Jag började skriva ner saker som jag tänker på från den titeln. Att skriva är också ett bra sätt att samla dina egna tankar nu i slutet av minst tre känslomässiga kurser. Jag har lärt mig en hel del av dem, och naturligtvis, mest du genom att följa som du har varit där. Det här ämnet ligger mitt hjärta kanske på grund av det, att jag alltid har haft mycket reaktiva och aktiva hundar, och att varje hund till en mer eller mindre tänkte tänka på hur utbildning skulle göra framsteg på bästa möjliga sätt. Hur kunde jag göra mig ännu mer intressant i en hunds ögon när miljön verkar vara allt för dem i allt.

Hos lätt stressade hundar fungerar till exempel luktsansen inte lika bra som hos de som tenderar att fokusera på uppgiften. Jag kämpade med många saker relaterade till humörsläge i flera år (och fortfarande är det under dagligt arbete), men innan visste jag inte vad det handlade om. Men eftersom ämnet ständigt störde mig bestämde jag mig för att träna som djurtränare. Jag ville (och vill fortfarande) sluka all möjlig information om hur jag ska agera så att min hobby kan fortsätta med hästar, hundar och andra djur. Jag läste böcker, satt i dussintals föreläsningar, funderade och pratade med proffs. Jag lärde mig mycket på fyra år.

Ändå har den största läran och insikten kommit i vardagen med dina egna, andra hundar såväl som andra djur, genom att vara, lyssna och titta på. Jag har under de senaste fyra åren räknat ut att det största hindret på vägen för deras eget lärande, jag har varit mig själv och den envisa tro och operativa modeller. Jag har gjort mycket arbete med det, att jag känner igen deras frustrationer och känslor för utbildning och jag är medveten om att jag kan göra något åt det. Således kontrollerar jag mig själv bättre och jag är också rättvis mot djuret. Till exempel, när jag är trött, bryr jag mig om inget annat än att gå en anständig jogging med hundarna. Jag inser att när jag är trött kan jag inte tolerera vissa djurbeteenden och därför är det mycket bättre att inte träna alls. Förändringarna under åren i mig själv har återspeglats i hundarna direkt och förhållandet med dem är bättre eftersom jag kan vara rättvis mot dem och de kan läsa mig bättre när jag agerar logiskt. Naturligtvis har den information som jag fått, gett mig verktygen så mycket att jag i de flesta fall (inte alltid självklart) redan vet hur jag ska arbeta i alla situationer. Kunskap och verktyg har minskat din egen frustration.

Det verkar lite roligt att all kunskap och färdigheter som jag har fått under 4-5 år har varit som om resan själv. Vi pratar också om dessa saker åtminstone lite i emotionhanteringskursen. Alla kan då på sitt sätt tänka själva på sitt eget beteende i förhållande till hunden och om det finns något i det som kan förändras.

Man måste komma ihåg att hundar bara utvecklats för att läsa människor. Från tidens början har det varit fördelaktigt för dem att förstå mänskliga gester och röst och att känna känslomässiga tillstånd eftersom det har inneburit samexistens, överlevnad och mat för hunden. Denna kvalitet ska inte underskattas: hundar läser oss bättre än vi läser dem. Varje djur är till sin natur så att de läser och känner igen och luktar känslor och känslomässiga tillstånd hos andra djur. Det är logiskt eftersom djur inte har ord för att uttrycka sina känslor, men behöver veta om gester och dofter när det till exempel inte är fördelaktigt att gå nära någon alls.

Jakthundar har ofta för högt humör (det finns också passiva hundar), vilket innebär att hunden inte längre kan fungera och inte fokuserar på den begärda uppgiften. Även i det tillståndet kanske näsan inte fungerar alls, men hunden springer runt och lindrar bara sin stress. Fokus ligger då inte på arbete. En stressad (och jaktdriven) hund, liksom människor, har för närvarande bara den sida av hjärnan där de slåss, överlever, upplever starka känslor och går instinktivt, vilket betyder att det inte finns något behov av att tänka på någonting, men allt händer från ryggraden. Det är då "anledningen" hjärnan inte är involverad, och något liknande där du bör fokusera och tänka är kvar mindre eller helt borta. Detta förklarar också varför det till exempel i en ramp-up situation är nästan omöjligt för en hund att höra några ledtrådar från föraren eftersom den bara har en förbrukad eller känsla i användning. Känslan av hörsel, luktsansen och många andra sinnen stängs ett ögonblick i vägen för den innan hunden kommer ut ur sin "bubbla". För dessa situationer tränar vi naturligtvis våra hundar för att göra det önskade tipset så starkt att när hunden hörs, skulle den agera som önskad. Detta görs av:  hunden upprepar uppgiften så många gånger att ledtråden börjar komma redan från ryggraden och bokstavligen har gått in i muskelminnet. Att närma sig eller sitta kan till exempel vara så starkt tränat att hunden kommer ut ur sin bubbla och medvetet kanske inte ens vet varför när du hör ett tips. När ett tips tränas så starkt följs det automatiskt av det känslomässiga tillstånd som är associerat med det, dvs. i vilken melodi och emotionellt tillstånd det oftast utförs. Så när du hör en ledtråd förändras det speciella känslomässiga tillståndet för hunden, och mitt i rampen är det möjligt att få hunden att stanna, t.ex. sitta, om den har tränats nog så att emotionellt tillstånd är redan starkt förknippat med det.

Stress är en stor faktor i en utbildningssituation och det är värt att ta sig tid att minimera det. Ett bra sätt att lindra hundens stress är att förse den med mycket ras och artsspecifik aktivitet. Dessa inkluderar bland annat riklig och varierad träning, gräva, tugga (t.ex. ben), spela, springa, bytespel och sociala relationer. Vid denna tidpunkt bör man också komma ihåg att det här är alla saker, om några. Även för en individ kan de öka stress. Att känna din egen hund handlar också om allt i det här fallet och att hitta balans genom den. Jag vågar argumentera för att det i många fall dock är brist på stimuli. Jag pratar mest här om jakthundar och andra hundar som uppföds för arbete. Raser som uppföds som arbetshundar är bäst att arbeta dygnet runt, vilket innebär mycket aktivitet från förarens sida.

Oönskat beteende orsakas också av att be hunden om något som han eller hon ännu inte vet i den situationen. Kriteriet är felaktigt i förhållande till situationen. Ur en hunds perspektiv är detta väldigt frustrerande. Och här, om du lägger till en medelmåttig lön som hunden inte riktigt strävar efter, är slutresultatet vanligtvis både en frustrerad hund och en förare.

I humörhantering, som i annan ledarutbildning, är det viktigt att belöna små steg som leder till önskat resultat. Hundens gester observeras och försök görs för att förstå dess signaler, och särskild uppmärksamhet ägnas när hunden kommunicerar att han inte vill vara. situationen alls, men blir pressad och vill undvika mentorn eller träningssituationen. Om situationen tillåter det, när det gäller emotionellt tillstånd och stress, skulle det vara bra att kunna låta hunden själv välja om han vill vara i en träningssituation. Denna valmöjlighet tar bort trycket och hunden börjar inse att meddelanden från kroppen lyssnas på, vilket i sin tur ökar förtroendet mellan hunden och föraren. Och så vågar hunden kommunicera med oss alltid men tydligare och så uppnås verklig kommunikation.

Naturligtvis påverkas dessa i hög grad av belöningens kvalitet, kriteriet, antalet repetitioner i allmänhet, frekvensen och tidpunkten för belöningen och den nuvarande miljön.

Ovanstående saker är alltid närvarande i en träningssituation och om något går fel bör tränaren ändra på en av dessa saker.

Ofta kommer en hund att kommunicera till oss med sin frustration och surrogatåtgärder om något av sakerna på listan är fel. Hund surrogati kan inkludera att skrapa, sniffa, komma ur vägen, lyfta ett ben, springa, skälla, riva i koppel, hoppa på en förare eller till och med en huvudlös kast i koppel. Att känna din egen hund är återigen nyckeln till att gå vidare.

Jag försöker alltid skriva efter hur jag upplever saker just nu. Någon ny insikt vill alltid ändra mitt perspektiv på saker och ändra det något. Jag försöker hålla koll på tiden och vara öppen för all ny information och upplevelsen kommer bara genom att leva livet framåt dag för dag!

Nästa emotionhanteringskurs börjar torsdagen den 9 januari kl 18

En känslomässig helg lovas också på våren!

Glad förra veckan i november för alla!

 Heini

Tillbaka till blogg