Voiko koiraa kouluttaa pelkillä kehuilla?

Kan en hund tränas med bara beröm?

Jag hade ett intressant samtal här nyligen som fick mig att tänka igen. Man talade om att hundar inte lyssnade och att de ville bli utbildade för en muntlig lön. Hundar kan därför utbildas som sådana, men följande kriterier måste uppfyllas:

Shutterstock
  1. Hunden tycker att föraren är intressant
  2. Hunden gillar beröm och de har ett märke på det
  3. Instruktören vet hur man använder dem.
En hund som instruktören inte är intresserad av eller tycker att miljön är mycket mer intressant är knappast intresserad av någon ”Good Boy” -kommunikation. Närvaron av en förare bör därför vara relevant för hunden. Detta är inte alltid fallet och ofta särskilt i tonårsfasen.
Hunden måste ha lärt sig att beröm är meningsfullt. För vissa blir det lättare än för andra. Även här är regissörens roll vansinnigt stor. Vilket resulterar i att rådgivaren måste kunna använda och bygga denna form av social lön. Det kommer verkligen inte automatiskt från alla och mycket ofta måste människor göra ett stort jobb för att ens kunna säga "bra" till sin hund.
Personligen är jag en av dem som alltid har haft svårt att ge muntlig feedback. Det var bara med deras egna barn, jag har lärt mig att ge beröm. Idag kommer det nästan från ryggraden. Även om jag ibland håller fast vid mig själv för att jag inte sa något till hunden. Det bästa med detta är dock att du kan lära dig det om du tar det lugnt och tränar. Det måste bara beslutas och genomföras.

Beröm eller straff?
Stilleben får dig att tänka
Shutterstock

 

Användningen av beröm fungerar precis som alla andra anställningar: det måste stämmas ordentligt och bara när du vill anställa en hund. Om hunden ständigt berömmas och "slår", kommer belöningens värde att minska. Det görs utan att göra någonting, så varför jobba? Samma sak som att lägga en korv i munnen gjorde hunden vad som helst. Ingenting utvecklas sedan.
En sak som också är värt att överväga är att tryck och dess borttagning ofta används och beröm är sekundärt. Det vill säga, hunden tränas med tryck och tryckavlastning och berömmas för den. I så fall är dessa beröm en sekundär fråga och inte en egentlig bekräftelse. Den faktiska förstärkningen kommer när trycket släpps (det känns lättare). Egentligen kan berömmen helt hoppa över detta. T.ex. 
  • Hunden pressas bakifrån för att sitta, hunden sitter och förstärkningen är att trycket som produceras av handen tas bort => sittningen ökas. 
  • Hunden drar i koppel, föraren ryckar, hunden slutar dra, koppeln lossnar och den är trycklös. Icke-dragande ökar.
  •  Att tillämpa tryck kräver också skicklighet.
Jag erkänner omedelbart att jag själv kommer att vara under press ibland i sökövningar om hunden inte vänder omedelbart eller ignorerar inbjudan eller översättningstips. Jag kanske skriker och springer efter och ofta räcker det. Ibland sticker jag hunden helt. Men jag gör det utan några av dess starkare känslor. Ibland kommer det också att läggas på tryck om hunden inte sitter direkt: jag går mot hunden och det räcker vanligtvis. Ibland hindrar jag också hunden fysiskt. Dessa kommer bara från ryggraden, men som regel strävar jag inte efter dem. 
Vad jag skulle tänka på just nu är att:
  1. Vad tycker en hund om? Vad fungerar som förstärkning för den individen?
  2. Vad vet och kan instruktören använda?
  3. Var flexibel i belöningsmetoder eftersom det mycket väl kan möjliggöra snabbare framsteg och ett bättre resultat.
  4. Störningar och miljöer => Är det till och med möjligt att lyckas? => om inget verkar fungera är situationen för utmanande
  5. Kriterium: är det på en nivå som är lämplig för hunden?
  6. Timing: om det kommer beröm / etc. till rätt plats?
  7. Har hunden tillräckligt med träning eller repetitioner i bakgrunden?
=> allt går alltid tillbaka till grunderna ...
Tillbaka till blogg