Luopuminen on mielentila

Att ge upp är ett sinnestillstånd

Vad är att ge upp och öva på det?

  • Det är impulskontroll och dess träning
  • Det är ledningen och dess praxis
  • Det är en sinnesstämning: jag kan ge upp saker och kanske få något annat / att ersätta detsamma

Impulskontroll är viktigt vid hundkontroll. För vissa hundar är det till sin natur bra och för andra är det nästan obefintligt. Denna video visar mycket väl skillnaderna mellan barnen i denna fråga. Samma skillnader finns också hos hundar. Vissa kan väl motstå frestelser och andra inte.

Impulsivitet är brist på självkontroll. Självkontroll är en funktion som används av alla hundar. Här är en stor variation mellan individer: Vissa hundar är på ett gott (tillräckligt lågt) humör för att utföra uppgifter konsekvent. Hos vissa hundar försämrar ett accelererat humör prestanda. I andra gör en passiv stämning prestanda svår. Självkontroll är ett viktigt drag för djuret. Det har också visat sig vara ärftligt.

Bra självkontroll är viktigt i både hundträning och i det dagliga livet. God självkontroll innebär att hunden kan kontrollera den första känslomässiga reaktionen som kommer i varje situation. När en hund kan kontrollera sina egna reaktioner (impulser) kan den också ha bättre och längre livslängd än en hund som inte kan det. 

Vad påverkar detta våra fågelhundar? Vi har alla ett behov av att kontrollera vår hunds impulser. Med en impulsiv hund är träningen anmärkningsvärt utmanande. Det finns individer i varje ras av fågelhund som har utmaningar med impulser. Vi har märkt det som vi gör smartDOGtester där impulsivitet är en av egenskaperna som ska testas. Det finns t.ex. sid. på tyska monter, som arbetar labradorer och turbocockers för att nämna några. Vi behöver impulskontroll t.ex. till hunden som stannar och är stilla. En impulsiv hund är betydligt mer utmanande att träna för att stanna för vingar än en hund med god självkontroll. Att stoppa är att ge upp i ordets riktiga bemärkelse. Hunden måste kunna ge upp fågeln för att inte följa med.

Nästan alla hundar drar nytta av träning i impulskontroll, och träning för att ge upp är precis det: Jag kan kontrollera mig själv, så kanske jag får vad jag vill eller något annat jag vill. Jag kanske inte får det, men jag accelererar inte heller.

Här är en video som jag lånade från internet. Det visar hur man ger upp. Det är hunden som gör det för första gången.

Detta är en övning som kan ta dig till nästan vad som helst din hund vill. Var det spel, damer, mat, andra hundar etc. Det kan alltid utvecklas så att hunden kan göra vad du vill, även om det finns 100 ankor eller andra hundar bredvid den. Även om hunden vill gosa osv är det fortfarande en uppgift. Att ge upp är ett sinnestillstånd: Jag har lugn, även om det finns något underbart.

Tja, minskar inte exempelvis hundens intresse för fåglar? Nej, det är därför det inte kan användas för att lära bort farliga saker (t.ex. ormar). Hunden börjar leta efter situationer där den kan ge upp eftersom den alltid resulterar i något trevligt. Det vill säga detta kan mycket väl förbättra motivationen och sökentusiasmen. Hunden får vilja saker, impulskontroll är vad det här handlar om.

Betyder inte att ge upp det då får det aldrig igen? Nej, det är bara en ledtråd / åtgärd som alltid kan ersättas med en annan ledtråd, t.ex. Det finns alltid situationer där hunden måste kunna ge upp något för att någon annan är viktigare. Ett bra exempel kan vara en situation där en hund har två ankor att plocka upp. En levande och simmar flyr snabbt och den andra död som en sten. Då måste hunden göras att lämna de döda och gå efter simningen eftersom det är viktigare. Sår lämnas inte i terrängen. Vid denna tidpunkt måste hunden ge upp.

Impulskontroll behövs särskilt i spelet. Om hunden inte har förmågan att kontrollera sig själv, vad händer då? Det jagar, accelererar, bryter spelet, flyr, du heter det! Därför drar vissa hundars kraft mycket nytta av att deras kontroll tas tidigt, även i närvaro av spel. Genom att ta kontroll, med detta menar jag att hunden lärs upp att lyssna i närvaro av ett spel genom att positivt bekräfta namnet på egen hand, inte genom en positiv rang. Om du behöver straffas är det mest effektiva straffet att ta bort hunden från webbplatsen (det behöver inte ta lång tid). Det får hunden att tänka: om jag inte gör som jag vill får jag inget. Om jag gör vad regissören tänker får jag, eller kanske får, vad jag vill eller något annat. (pulsstyrning då). Nedan följer två videor där redan vuxna, högt utbildade hundar gör ledningsövningar i närvaro av spel. Du bör inte börja göra sådana uppgifter direkt, men börja mycket lättare.

Mina gör en kontaktövning i närvaro av fåglar.

Här gör Eddie igen överlämningsövningar i störningen (Charmingly, Markus har spelat in videon i 4 år.

Att ge upp är ett koncept som nästan alla hundentusiaster har nytta av. Detta är vad alla också gör på ett eller annat sätt (eller åtminstone borde). Det bör dock göras eftertänksamt och systematiskt. Om du vill träna din hund på ett modernt sätt, är detta i huvudsak relaterat till det. Kontroll tas inte genom bestraffning, utan lärs ut till hunden, vad som behövs, förstärker det önskade.

Ämnet blir utbildning: Sluta!

Tillbaka till blogg