Pysähtyminen

Stannar

I en tidigare text behandlade jag att bjuda in en hund till honom med en visselpipa. Denna text talar om att stoppa en hund med en visselpipa. Oavsett vilken ras man kan lära sig handlar det om instruktörens uthållighet och önskan att lyckas. 

Att träna en vuxen hund för att sluta kräver mer tid än en valp och ju längre den har fått förverkliga sig, desto mer utmanande är den. Det spelar också roll vad hundens bakgrund eller ras är. Eller hur mycket det har handlat om annars utbildad. En hund som har lärt sig att arbeta med en människa är naturligtvis lättare att undervisa än en hund som inte är van vid det.

Alla bör kontrollera sin hund så att den kan stoppas med kommando. Naturligtvis kan det vara mer utmanande för vissa raser. Speciellt för rovdjur med hög byte kan ett stort antal repetitioner krävas. Med detta menar jag de hundar vars byte lätt utlöses, till exempel när haren börjar röra sig eller till och med när bilar och cyklar går i hundens jagningsläge. Om rasen tenderar att gå på jakt, antingen som önskat eller oönskat, bör du redan i valpstadiet vara uppmärksam på stoppövningarna. 

Att gå efter bytet är en del av hundens jaktkedja och är som sådan självförstärkande, dvs. mycket givande för hunden. Fågelhundar har till exempel ingen stagnation i sin genetik som skulle vara givande i sig själva. Detta stopp bör läras noggrant för dem. Unga hundar kan mycket väl stoppa sig från ren förlägenhet när spelet lämnar, men det fixas mycket snabbt om hunden inte har tillräckligt med träningsbakgrund och hanteraren inte är mästaren i situationen.

Personligen tycker jag om en ras som har en hård rovspel men en hanterbar byte. Syftet med detta lopp kräver att det noggrant lärs ut många signaler att stoppa. Det är nästan en livlina för framgångsrik jakt med en spaniel. Att arbeta med en hund är så mycket roligare när den är under kontroll. Jag skulle säga att spaniel är det enklaste sättet att lära sig att sluta därifrån. Men andra raser kommer garanterat att sluta. Åtminstone så att du lättare kan jogga och förhindra oönskade möten med andra hundar eller till och med bilar.

Allt börjar med att lära hunden att sitta på ett verbalt kommando (t.ex. Sit! Eller Sit!). Upprepa övningen tills hunden vet det säkert. Svårighetsgraden ökas gradvis enligt hunden. En lugn hund med ett starkt engagemang för föraren kommer säkert att behöva färre repetitioner än en mycket livlig hund som är mindre intresserad av föraren. Här bör du vara uppmärksam på belöningens kvalitet: ju mer motiverad hunden är, desto snabbare blir resultaten.

Att öka svårighetsgraden innebär att du först börjar träna hemma utan störningar. Lägg sedan till något nytt åt gången, t.ex. miljö eller störningar. Miljön kan vara först din egen gård, sedan på gatan utanför gården, i skogen, på parkeringsplatsen, på butiksparkeringen etc. Störningen kan till exempel gå människor, andra hundar, barn, flygande föremål, fåglar etc. Först lärs hunden att stanna precis intill föraren och sedan långsamt öka avståndet till föraren. Man bör noga överväga hur och i vilken ordning dessa läggs till i hundövningar. I bråttom kan inget gott åstadkommas.

 

Hand tecken

I samband med ett verbalt kommando kan hunden lära sig en nästan oavsiktlig handsignal, vilket innebär att sitta. Det kan till exempel vara en upphöjd hand. Även detta kan visa sig vara ett användbart kommando.

När en hund behärskar ett verbalt kommando kan en visselpipa kombineras med den. Det kan till exempel vara en lång eller en kort. För mig själv är det en lång, för jag får den också producerad i panik. Saken fungerar är att först ge hunden ett verbalt kommando och sedan omedelbart därefter vissla en visselpipa. Så först det gamla budet och sedan det nya. Detta upprepas igen och höjer långsamt svårighetsgraden.

Hur många gånger tar det för en hund att känna till kommandona? Dela ... beror på ras och individ. Jag skulle säga hundratals för en lätt hund och tusentals för en svårare person. Och det borde inte vara så billigt att en hund vet hur man använder vatten i trädgården, men den kan göra det var som helst. Hundar generaliserar nämligen dåligt, och det betyder att de kanske inte ens kan kommandera i en främmande miljö.

Närvaro i närvaro av fåglar

Låter väldigt svårt? Inte alls. Sikta på, säg, 10 bud / övningar om dagen. Det är 100 övningar på tio dagar och 1000 på hundra dagar. Således är det 3650 sit-ups per år. Korrekt gjort skulle hunden tro att han visste saken just nu. Eller vad?

Du behöver:

en lämplig lön för hunden (yams, leksaker etc.)

För mer krävande övningar, kanske:

dameja

leksaker etc.

beröva

startpistol etc.

Löpande / bultande kanin (på finsk studsande kanin) som visas i den lägsta videon som används.

 

Sitter på övervåningen

Vill du avsluta din hunds färdigheter? Syftet är kanske att driva vidare? Lär din hund att sitta med rörelse och skott. Detta inkluderar, som en integrerad del, hållningsövningar. NOTERA! Hunden ska vara van vid skottet innan han tränar för att sluta med skottet.

Nedan är min hund Eddie i olika stoppövningar. (Obs! Eddie är en förutbildad jaktspaniel, så det är inte tänkt för alla att känna till samma mönster direkt!)

 

 

Nedan stannar Eddie Rinnande kanin utfärdad.  

 

                         

 

 

 

Tillbaka till blogg