Blogi

 • Milloin palkita ja milloin ei?

  Moderniin eläinten koulutukseen kuuluu vahvasti se, että hyvää käytöstä palkitaan. Tässä olennaista on se, että keskitytään nimenomaan siihen, mite...
 • Koiran käytös ärsyttää. Voiko sille tehdä jotain?

  Koirat ovat persoonia ja niillä on niille tyypillisiä ominaisuuksia. Osa niistä on kivoja ja osa vähemmän. Lähes kaikkiin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa tavalla tai toisella. Niitä voidaan vahvistaa tai heikentää.
 • Kiinnitä huomiota äänen käyttöösi

  Videoi omaa treeniäsi. Kiinnitä huomiota itseesi. Mitä teet? Tuleeko kurkustasi selittämättömiä ääniä.

  • Sananen laukauksesta

   Lintukoirarotujen yksilöt ovat todella harvoin aidosti paukkuarkoja, mutta kyllä niidenkin kanssa voi tulla vaikeuksia, jos ohjaaja ei yhtään uh...
  • Pentujen nopeanoppimisen vaihe

   Pennuilla on n. 3 viikkoa vanhasta 12-16 viikkoa vanhaksi nk. nopeanoppimisenvaihe. Tämä tarkoittaa sitä, että pennut ovat erityisen alttiita kokemuksille niin hyville kuin huonoille. Tämä ei tarkoita sitä, että pentujen kyky oppia vähenisi tämän jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että tällä kaudella opitusta tavoista ja kokemuksista tulee erittäin pysyviä ja ne saattavat kerrasta oppia, mikäli kokemus on riittävän vahva.
  • Hyvän suhteen muodostuminen pentuun on kriittistä

   Kun saat pennun kotiisi, niin se on kuin pieni leikki-ikäinen lapsi. Sillä on samanlaiset tarpeet kuin pienellä lapsella. Se tarvitsee turvallisuudentunnetta ja luottavaisen suhteen ihmiseensä. Niinpä pennun omistajana sinun tulisi tehdä kaikkesi, että pentusi kokee sinut luotettavana ja turvallisena. Sinä luot rajat ja annat rakkautta. Rakastettu koira, jolla on selkeät rajat, on onnellinen koira.
  • Pysähtyminen

   Käyttäymisen ytimessä ovat käytösketjut. Ylösajavan ja seisovan koiran metsästyskäyttäyminen on ketju. Jos jätetään nouto nyt tämän ulkopuolelle (v...
  • Pysähtyminen

   Käyttäymisen ytimessä ovat käytösketjut. Ylösajavan ja seisovan koiran metsästyskäyttäyminen on ketju. Jos jätetään nouto nyt tämän ulkopuolelle (v...
  • Se tiputtaa rannalle!

   Monilla on haasteena se, että koira tiputtaa rannalle tullessaan damin tai riistan vesirajaan. Tämä on koetilanteessa palkintosijaa pudottava virhe, koska niiden tulee tulla ohjaajan käteen. Noin kaiken kaikkiaan tämä saattaa aiheuttaa ongelmia myös metsästämisessä, mikäli lintu on elossa ja pakenemiskykyinen.
  • Voiko koiraa kouluttaa pelkillä kehuilla?

   Kävin tässä taannoin mielenkiintoisen keskustelun, joka pisti taas miettimään. Oli puhetta koirista, jotka eivät kuuntele ja siitä, että niitä haluttaisiin kouluttaa sanallisella palkalla. Koiria siis voidaan kouluttaa niin, mutta seuraavat kriteerit tulee täyttyä:
  • Ole reilu ja palkitse kunnolla

   Joskus ajatellaan, että koira ei tarvitse mitään palkkaa suorituksestaan tai sitten, että palkan pitää olla mahdollisimman mitätön ja tulla mahdollisimman harvoin. Tällöin ei olla joko ymmärretty vahvistamisen perusperiaatteita tai ei ajatella asiaa riittävästi. Aina on olemassa asioita, jotka vahvistavat suoritusta tai heikentävät sitä. Halusimmepa sitä tai emme.
  • Ole rohkeasti palkisematta

   Koiran kouluttamiseen kuuluu palkitseminen. Se lienee selvää ihan jokaiselle. Koiran kuuluu saada palkkio hyvästä suorituksesta. Sen sijaan tarvitseeko se ihan joka suorituksesta palkkiota? Ei suinkaan tarvitse!