Kouluttajat

Kouluttajat 

Ulla Ruistola

Eläinten kouluttaja (AT), koira-alan menttaalivalmentaja, tradenomi

Kouluttajana toimii pitkänlinjan koiraharrastaja, joka on erityisesti harrastanut spanieleita lintukoirina. Kokemusta on kuitenkin myös muista koirista. Kokemusta on myös runsaasti koetoiminnasta ja kilpailemisesta, joten valmentaminen kokeisiin myös onnistuu.

Spanieleilla metsästäminen ja niiden siihen kouluttaminen on alkanut vuonna 2002. Vuonna 2003 oli ensimmäinen startti spanieleiden metsästyskokeissa (SPME). Tähän päivään mennessä koestartteja on kerääntynyt yli 50 kpl. Tuloksia on kertynyt laajalla skaalalla AVO0 aina VOI1 asti. Koekäyntejä on yhteensä kuudella koiralla. Kokeita on tullut vuosien saatossa järjestettyä vastaavan koetoimitsijan roolissa kymmeniä. Koetoimitsijakortti on ollu vuodesta 2006 asti. Myös taipumuskokeet ja tottelevaisuuskokeet ovat tuttu harrastus.

Takana on myös runsaasti erilaisia kursseja ja koulutuksia niin oman lajin kuin muidenkin parissa. Merkittävimpänä on eläinten kouluttajan ammattitutkintoon tähtäävät kurssi koirakoulu Visiossa, ja sen jälkeen eläinten kouluttajan ammattikutkinnon suorittaminen Luksiassa. Suoritettuna on myös englantilainen Pro Dog Trainer-sertifikaatti, jossa koiran kouluttamista ja sen käyttäytymitä lähestytään pelien ja leikkien kautta. Uusimpana koulutuksena on koira-alan menttaalivalmentaja, jossa ohjaajia valmennetaan käsittelemään haasteitaan. Omilla kursseilla on käynyt niin noutajia, seisojia, terrierejä, mäyräkoiria ja spanieleita. Onpa ollut myös aivan muita kuin metsästysrotuja opiskelemassa lintukoirana olemisen saloja.

Cockerspanieleita on kasvattanut vuodesta 2001 ja pelkästään käyttölinjaisia vuodesta 2007. Cockereiden lisäksi meillä on ollut kultainen noutaja ja sekarotuinen.

Koulutusmenetelmät perustuvat positiiviseen vahvistamiseen ja hyvään suhteeseen koiran ja ohjaajan välillä. 

Kirjoittanut seuraavat kirjat: Metsästyskoirana cockerspanieli 2016, Noutoja #ilonkautta 2018, Käytännön harjoituksia pysähtymiseen 2019, Iloinen lintukoiran pentu 2020

 

Heini Lehto

Sain ensimmäisen koirani vuonna 1994. Ensin minulla oli villakoiria.

Ensimmäinen metsästysspanielini oli walesinspringerspaniel Matson (2012) jolla sydän oli kultaa mutta monta muuta ongelmaa tuli kaupanpäällisinä, ja silloin alkoi minun todellinen perehtyminen eläinten kouluttamiseen. Yksi ongelmakoirakurssi venähtikin viiden vuoden opiskeluksi! Aihe vei mennessään ja kiinnostus vain kasvaa entisestään koko ajan! 

Toinen ammattini on pianisti ja opettaja. Koenkin että näistä ammateista on pelkästään tukea toisilleen. Muusikon uralta olen tottunut opettamaan ja esiintymään ja pidän siitä. Näen myös paljon yhtäläisyyksiä kahdessa erilaisessa tekemisessä. Koirien koulutus ja pianonsoiton harjoittelu vaativat molemmat todella pitkäjänteistä suhtautumista ja molempien ammattien kohdalla on tunne että koskaan ei ole ihan valmis, vaan aina on hiottavaa. Juuri se matkalla oleminen onkin kiehtovaa!

Valmistuin eläintenkouluttajaksi Luksian ammattikoulusta vuonna 2020 ja sitä ennen opiskelin 3 vuotta Koirakoulu Vision kouluttaja koulutuksessa. 

Haulikkoammunta tuli hieman vakavammin kuvioihin vuonna 2019, ja kävinkin Metsästäjäliiton metsästysammunnan kouluttaja koulutuksen kesällä 2021. Muutamat kilpailutkin on käyty, on sen verran  koukuttava laji! 

Oppia on haettu joka lajissa monilta kursseilta ja eri kouluttajia seuraamalla ja tietysti suurin oppi tulee omilta ja asiakkaiden koirilta ja itse tekemällä!

Aikaisemmin minulla oli myös hevonen ja pyöritinkin muun arjen keskellä omaa kolmen hevosen kotitallia. Hevosten kanssa oleminen ja niiden kouluttaminen on myös hyvin lähellä sydäntä ja tällä hetkellä minulla onkin koulutuksessa yksi hevonen. Koen sen vain rikastavana työskennellä muidenkin eläinten kanssa. Se antaa kivasti perspektiiviä eläinten käyttäytymiseen ja siihen, miten eläin oppii ja toimii. 

Hyvin lähellä sydäntäni on myös ihmisten tunnetilat ja niiden vaikutus eläimeen ja oppimiseen ja toisinpäin!

Kotoani löytyy tällä hetkellä käyttölinjainen cockerspanieli ja labradorinnoutaja, parikymmentä kesykyyhkyä sekä kani