Kouluttajat

Kouluttajat 

Ulla Ruistola

Eläinten kouluttaja (EAT), koira-alan menttaalivalmentaja, tradenomi

Kouluttajana toimii pitkänlinjan koiraharrastaja, joka on erityisesti harrastanut spanieleita lintukoirina. Kokemusta on kuitenkin myös muista koirista. Kokemusta on myös runsaasti koetoiminnasta ja kilpailemisesta, joten valmentaminen kokeisiin myös onnistuu.

Spanieleilla metsästäminen ja niiden siihen kouluttaminen on alkanut vuonna 2002. Vuonna 2003 oli ensimmäinen startti spanieleiden metsästyskokeissa (SPME). Tähän päivään mennessä koestartteja on kerääntynyt yli 50 kpl. Tuloksia on kertynyt laajalla skaalalla AVO0 aina VOI1 asti. Koekäyntejä on yhteensä kuudella koiralla. Kokeita on tullut vuosien saatossa järjestettyä vastaavan koetoimitsijan roolissa kymmeniä. Koetoimitsijakortti on ollu vuodesta 2006 asti. Myös taipumuskokeet, rallytoko ja tottelevaisuuskokeet ovat tuttu harrastus.

Takana on myös runsaasti erilaisia kursseja ja koulutuksia niin oman lajin kuin muidenkin parissa. Merkittävimpänä on

  • eläinten kouluttajan ammattitutkintoon tähtäävät kurssi koirakoulu Visiossa,
  • sen jälkeen eläinten kouluttajan ammattikutkinnon suorittaminen Luksiassa 2020
  • Suoritettuna on myös englantilainen Pro Dog Trainer-sertifikaatti, jossa 2021 koiran kouluttamista ja sen käyttäytymitä lähestytään pelien ja leikkien kautta. 
  • Koira-alan menttaalivalmentaja, jossa ohjaajia valmennetaan käsittelemään haasteitaan. 2021
  • Eläinten kouluttajan erikoisammattitutkinto 2024, Taitotalo (ongelmakäytökset)
  • Omilla kursseilla on käynyt niin noutajia, seisojia, terrierejä, mäyräkoiria ja spanieleita. Onpa ollut myös aivan muita kuin metsästysrotuja opiskelemassa lintukoirana olemisen saloja.

Cockerspanieleita on kasvattanut vuodesta 2001 ja pelkästään käyttölinjaisia vuodesta 2007. Cockereiden lisäksi meillä on ollut kultainennoutaja ja sekarotuinen.

Koulutusmenetelmät perustuvat positiiviseen vahvistamiseen ja hyvään suhteeseen koiran ja ohjaajan välillä. 

Kirjoittanut seuraavat kirjat:

 

Heini Lehto

Sain ensimmäisen koirani vuonna 1994. Ensin minulla oli villakoiria.

Ensimmäinen metsästysspanielini oli walesinspringerspaniel Matson (2012) jolla sydän oli kultaa mutta monta muuta ongelmaa tuli kaupanpäällisinä, ja silloin alkoi minun todellinen perehtyminen eläinten kouluttamiseen. Yksi ongelmakoirakurssi venähtikin viiden vuoden opiskeluksi! Aihe vei mennessään ja kiinnostus vain kasvaa entisestään koko ajan! 

Toinen ammattini on pianisti ja opettaja. Koenkin että näistä ammateista on pelkästään tukea toisilleen. Muusikon uralta olen tottunut opettamaan ja esiintymään ja pidän siitä. Näen myös paljon yhtäläisyyksiä kahdessa erilaisessa tekemisessä. Koirien koulutus ja pianonsoiton harjoittelu vaativat molemmat todella pitkäjänteistä suhtautumista ja molempien ammattien kohdalla on tunne että koskaan ei ole ihan valmis, vaan aina on hiottavaa. Juuri se matkalla oleminen onkin kiehtovaa!

Valmistuin eläintenkouluttajaksi Luksian ammattikoulusta vuonna 2020 ja sitä ennen opiskelin 3 vuotta Koirakoulu Vision kouluttaja koulutuksessa. 

Haulikkoammunta tuli hieman vakavammin kuvioihin vuonna 2019, ja kävinkin Metsästäjäliiton metsästysammunnan kouluttaja koulutuksen kesällä 2021. Muutamat kilpailutkin on käyty, on sen verran  koukuttava laji! 

Oppia on haettu joka lajissa monilta kursseilta ja eri kouluttajia seuraamalla ja tietysti suurin oppi tulee omilta ja asiakkaiden koirilta ja itse tekemällä!

Aikaisemmin minulla oli myös hevonen ja pyöritinkin muun arjen keskellä omaa kolmen hevosen kotitallia. Hevosten kanssa oleminen ja niiden kouluttaminen on myös hyvin lähellä sydäntä ja tällä hetkellä minulla onkin koulutuksessa yksi hevonen. Koen sen vain rikastavana työskennellä muidenkin eläinten kanssa. Se antaa kivasti perspektiiviä eläinten käyttäytymiseen ja siihen, miten eläin oppii ja toimii. 

Hyvin lähellä sydäntäni on myös ihmisten tunnetilat ja niiden vaikutus eläimeen ja oppimiseen ja toisinpäin!

Kotoani löytyy tällä hetkellä käyttölinjainen cockerspanieli ja labradorinnoutaja, parikymmentä kesykyyhkyä sekä kani

 

Kristel Riissanen

Olen lapsesta asti ollut koiraihminen, perheessä on muutamaa välivuotta lukuun ottamatta ollut aina labradoreja, 70-luvulta saakka. Kotona meillä tällä hetkellä kaksi näyttelylinjaista labradorinarttua, toinen on pian 7-vuotias ja nuorempi täyttää kolme. Vanhemman koiran kanssa olen kokeillut melkeinpä kaikkea, agilitystä mejään, mutta haku taitaa olla se, josta koira tällä hetkellä nauttii eniten ja jossa koira pääsee loistamaan.Nuoremman kanssa treenaamme noutajalajeja ja tarkoituksena on ensi syksynä lähteä koiran kanssa sorsametsälle. Lintukoirat ovat aina kiehtoneet, niiden luontaiset taipumukset ja motivaatio työn tekemiseen on aina yhtä vaikuttavaa seurattavaa!

Koirien kouluttaminen on hurjan mielenkiintoista ja parasta kouluttamisessa on päästä näkemään niitä hetkiä, kun koirakko toimii iloisessa yhteistyössä ja saa onnistumisia. Kullekin koirakolle etsitään aina yhdessä räätälöityjä ratkaisuja – yksi asia ei aina toimikaan toiselle. Koirat ovat, kuten ihmisetkin, yksilöitä, joiden kuunteleminen on kaiken pohjalla. Uskon vahvasti positiiviseen yhdessä tekemiseen ja kannustavaan ohjaamiseen. Mielestäni hyvä kontakti ja perushallinta on vahva perusta kaikkeen koiraharrastamiseen.

Koiraharrastus on vienyt täysin mukanaan ja valmistun toukokuussa 2023 eläinten kouluttajaksi (AT).