Häiriöherkkä koira

Osa koirista on herkkiä ympäristölle: toiset enemmän ja toiset vähemmän. Itselläni on yksi sellainen, josta voidaan sanoa, että on häiriöherkkä. Se häirintyy muista koirista ja ihmisestä. Tämä näkyy selkeänä alisuoritumisena uusissa tilanteissa, joissa on läsnä uusia elementtejä. Lisäksi se ei ole pitänyt siitä, että muut koirat suorittavat, kun sekin treenaa. Tämä on tullut esiin haukkumisena. Koira ei vingu kylläkään.

Kriteeri ja palkkion laatu on kriittistä onnistumiseen.

Asiakkaiden koirissa on ollut paljon haastavampia koiria häiriöherkkyyden suhteen kuin tämä oma koirani. Sen herkkyyden panen lähinnä nuoruuden piikkiin. Joskus koira voi olla niin haastava, että ohjaajaa itkettää. Jokainen treeni päättyy pahaan mieleen niin koiran kuin ohjaajan kannalta. Niin se ei saisi koskaan olla.

Häiriöherkkyys voi tulla esiin mm. seuraavilla koirilla:

 • nuoret koirat 
 • impulsiiviset koirat
 • arat tai hyvin pehmeät koirat
 • koirat, joiden kokemus maailma on syystä tai toisesta rajoittunut (ei ole esim. käynyt vieraissa paikoissa tai nähnyt paljon vieraita koiria tai ihmisiä).

Mitä häiriöherkälle koiralle voidaan tehdä?

 1. Sen mielenkiinto siirretään ympäristöstä ohjaajaan. Tämä on ihan numero yksi! Etsitään jonkin keino, jolla ohjaajasta tehdään mielenkiintoisempi kuin ympäristö. Keino voi olla leikki, maksamakkara tms. kunhan se tulee ohjaajalta ja koira innostuu siitä.
 2. Se opetetaan syömään paikassa kuin paikassa. Kuin koira pystyy syömään häiriössä, tiedetään, että sen vire on vähintäänkin kohtuullinen. Kun se onnistuu, niin voidaan alkaa opettamaan muita käytöksiä.
 3. Mietitään kaksi kolme käytöstä, joka koiralle halutaan opettaa kunnolla. Siten, että ne ovat ärsykekontrollissa. Panostetaan niihin "all in"-tyyppisesti. Lintukoirilla nämä voisivat olla esim. istuminen, seuraaminen ja luovutus.
 4. Panostetaan perusasioihin huolella. Näiden koirien kanssa ei voi edetä minnekään ennen, kuin niillä on vahvoja peruskäytöksiä.
 5. Mietitään tavoitteita: voi olla, ettei korkea tavoitteet vaan onnistu, koska koiran palikat eivät ole kohdallaan. Harrastus voi olla mielekästä, vaikka koirasta ei kisatykkiä tulekaan.
 6. Edetään päivä kerrallaan ja hyväksytään tilanne.
 7. Ei menetetä hermoja, sillä siitä ei seuraa mitään hyvää.
 8. Yksityisvalmennus saattaa aluksi olla hyväksi koirakolle.

On muistettava, että kaikkeen voidaan vaikuttaa, kun tehdään kunnollinen koulutussuunnitelma.

Onnistuneet toistot ovat tärkeitä.

 

Aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia

 • Ilon kautta!
  Ilon kautta!

  Aikoinaan kun aloittelin koirankouluttamista ja sen opiskelua, niin kävi usein niin, että tulin pois pahalla tuulella...

 • Lintukoiran peruskäytökset
  Lintukoiran peruskäytökset

  Lintukoiran käyttäytymisessä ja metsästyskäytössä on kaiken ytimessä metsästyskäyttäytymisketju: Haku eli metsästämi...

 • Milloin koira tavoittelee palkkiota?
  Milloin koira tavoittelee palkkiota?

  Moderniin kouluttamiseen kuuluu palkkion laadun arvioiminen. Laadun kriteeri on, että tavoitteleeko koira palkkiota (...

Jätä viesti

Nimi .
.
Viesti .

Huomaa, että viestit tulee hyväksyä ennen julkaisemista.