Itsenäinen vaiko ei?

Itsenäinen vaiko ei?

Olen pohdiskellut paljon viime aikoina sitä, että minkälainen voisi olla oman rotuni ihanne Smartdog-profiili? Siitä on nyt melkein 2 vuotta, kun valmistuin Smartdog-testaajaksi ja olen päässyt testaamaan lukuisia ihastuttavia (monen rotuisia) tyyppejä pitkin Suomea. Olen myös harrastanut rotuni rodunomaista toimintaa melkein 20 vuotta ja kasvatellut jokusen pentueen lähinnä työkäyttöön. 

Smartdog-testit testaavat koiran kognitiota: 

Kognitio tarkoittaa koiran tai muun elollisen olennon tiedonkäsittelytoimintaa, tiedon hankkimista, käsittelyä ja kehittämistä. Tyypillisiä kognitiivisia prosesseja ovat ajattelu, ongelmanratkaisu ja oppiminen. 

Voidaan sanoa, että kyseessä on älykkyystesti, joka mittaa: 

 • itsehillintää, impulsiivisuutta
 • eleiden lukukykyä
 • ongelmaratkaisukykyä (monelta kantilta)
 • loogista päättelyä
 • muistia
 • sosiaalista oppimista
 • aktiivisuutta
 • sisäksi arvoidaan aina koiran motivaatiota, suhtautumista vieraaseen tilaan ja ihmiseen
=> koulutettavuutta

  Eräs asia, jota testissä testataan on ongelman ratkaisustrategia. Sen erikoistehtävä on nk. mahdoton tehtävä, mutta se näkyy myös vahvasti V-aidassa, joka taas on tilaan liittyvä (spatiaalinen) ongelmatehtävä. Testeissä kaikki mitataan ja näissä tehtävissä kellotetaan koiran tekemisiä sekunttikellolla. Saatuja aikoja verrataan dataan ja siitä vedetään johtopäätöksiä siitä, että kuinka esim. itsenäisesti koira työskentelee.

  Pentutestin kevyempi laatikko. Aikuisille on paljon järeämpi versio

  Mahdoton tehtävä koostuu rasiasta, joka on ensin helppo avata (harjoittelu) ja varsinaisessa testissä rasia on ruuvilla kiinni, jolloin se on lähes mahdoton avata. Minulla on ainoastaa yhden kerran koira (käy-malinois) onnistunut rikkomaan sen ja siten avaamaan sen. Koiralla on kaksi minuuttia aikaa kohdistaa rasiaan mitä ikinä nyt aikookin. Rasian sisällä on joko lelu tai herkkuja riippuen koirasta.

  Metsästysspanielin kohdalla on kyse koirasta, joka työskentelee tiiviisti yhteistyössä ohjaajan kanssa ja pysyy ns. "haulikkohollilla", joka on n. 30 m (haulikon tehollinen kantama). Tällöin koira, joka on todella itsenäinen ja ratkoo asioita itsenäisesti ilman ajatustakaan ohjaajasta, voi olla kohtuuttoman haastava kouluttaa ja metsästää.

  Spanielin tehtävä on hakea riistaa haulikon kantaman sisällä.

  Näin ollen olen ajatellut, että ihannehaarukka mahdottomassa tehtävässä voisi olla siinä 40-70% ihmiseen suuntautuvaa strategiaa eli avun pyytämistä eli joko melko tasaista itsenäistä työskentelyä ja avunpyytämistä, kuitenkin painottuen enemmän sinne avun pyytämisen puolelle. Itsenäistä yrittämistä tulee kuitenkin olla ja mieluiten vielä niin, että koira pystyy vaihtelemaan strategiaa (henkinen joustavuus). Yhtään tehtävän hylkäämistä en haluasi nähdä metsästysspanielilta. Spanielin on pysyttävä tehtävällä.

  Mitä V-aidasta? Siinä haluaisin nähdä spanielin ratkovan sen alle 30 s jäämättä jumiin herkkuihin tai liialliseen avunpyytämiseen. Maastossa tulevat esteet on kyettävä suhteellisen itsenäisesti ratkomaan.

  Noin kaiken kaikkiaan koiran tulisi olla motivoitunut tehtävistä ja odottaa niitä. Koira, joka ei ole motivoitunut tehtävistä tai herkuista tai leluista niin voi olla hyvinkin haastava koulutettava. Motivaation avulla selvitetään vaikeatkin haasteet.

  Mitäs sitten, jos koira on näiden arvojen ulkopuolella? Sitten se on. Niin ovat monet, eikä se vielä tee koirista huonoja. Kuka niistä tai edes meistä on täydellisiä? Minullakin on yhteisomistuksessa kaksi koiraa, jotka eivät ole ratkaisseet V-aitaa ajan puitteissa, koska jäivät pyytämään apua. Tällaisen koiran kanssa tulisikin vahvistaa oma-aloitteista toimintaa.

  Ajattelin pohdiskella näitä useamman blogikirjoituksen verran. Näitä voi luonnollisesti käännellä ja väännellä jokaisen rodun ja linjankin kohdalla. Hyvä työkoira käyttäytyy testissä toisella tavalla kuin ihanteellinen lemmikkikoira.

  Alla on Eddie testissä:

  Takaisin blogiin