Kasvattaminen on hullun hommaa, mutta keinosiementäminen se vasta jäätävää on!

Kasvattaminen on hullun hommaa, mutta keinosiementäminen se vasta jäätävää on!

Olen kasvatellut cockereita vuodesta 2001. Ensin kolme pentueellista näyttelylinjaisia ja sitten mopo karkasi tyystin käsistä, kun ostimme ”suklaasiskot” eli kaksi maksanväristä käyttölinjan koiraa vuonna 2004. Toinen näistä, Anni (WhaupleyAnniken), on suurimman osan suomalaisten käyttölinjan kasvattien takana. Anni oli myös ensimmäinen narttu, jonka olemme siementäneet (vuonna 2008 muistaakseni). Se tosin meni pieleen, yhtään pentua ei tullut.

Nyt tänä syksynä on toisen yrityksen vuoro. Itseasiassa tämän olisi pitänyt tapahtua jo noin 2,5 vuotta sitten, mutta silloin emme vielä saaneet spermaa Suomeen haluamastamme uroksesta. Viime keväänä sain tietää, että uroksesta on otettu spermaa talteen ja minulle tarjottiin mahdollisuutta ostaa sitä. Ajattelin heti, että kyllä, nyt lähdetään tähän prosessiin.

 

Uros on englantilainen (FTW Meadowsedge Ptarmigan, Tarn), jonka täyssisaren olen nähnyt kaksi kertaa Cocker Championshipeissä Englannissa ja pitänyt siitä molemmilla kerrolla. Tarn on myös yksi harvoista englantilaisista koirista, joilla on sekä koetulos että on kattavasti terveystutkittu sisältäen myös lonkat. Niinpä päätin käyttää sitä omalle kasvatilleni Ladysplit’s Irikselle, jonka sijoitusaika oli tulossa umpeen. Iriksellä itsellään ei ole kuin käytännön näyttöä toimivuudesta, mutta sellaista se on, kun sijoittaa koiran ja spanieleiden koetoiminta on hyvin vähäistä Lounais-Suomessa. Narttu itsessään on sen verran minun makuuni, että pallottelen vahvasti, että pitäisikö tästä salaa yhden pennun? Ei kai se Juha huomaa? Yksi cockeri sinne tai tänne… Johan nuo yhdet ovat tukevasti veteraaneja.

Brexitin takia siemenet olivat säilössä Trade Geneticsillä Irlannissa, kun tiedossa oli, että jos ja kun se ikinä toteutuu, niin tavaran liikkuminen voi olla todella vaikeaa. Kun aika oli, niin ne tulivat sieltä kahdessa vuorokaudessa.

Siemennys paikaksi valikoitui Reprovet Espoosta ja Lena Lindh oli siementävä eläinlääkäri. Iriksellä alkoi juoksu 5.10 lauantaina, tiistaina se laitettiin Reprovetin kiimaseurantaan ja tilattiin spermat Suomeen ja kävin hakemassa sen Maskusta seuraavana perjantain. Sain ajan ensimmäiseen progeen maanantaille. Silloin tulos oli 19, joka olisi tarkoittanut, että olisi pitänyt siementää heti.  Hädissäni soitin Reprovetiin ja siinä selviteltiin, että mitä tehdään. Edestakaisten puheluiden jälkeen todettiin, että laitteissa on merkittäviä eroja ja sovittiin, että menemme Iriksen kanssa tiistaina suoraan heille progetestiin.

Ajetuamme Hyvinkäältä tyttären ja Iriksen kanssa Espooseen ja emme meinanneet löytää edes perille. Löysimme lopulta ja Irikseltä saatiin jälleen verinäyte. Sitten odottelimme tulosta ja se indikoi siemennysaikaa torstaille. Ovulaatio oli tapahtunut jossakin maanatain ja tiistain välisenä yönä. Joten sovimme uuden progeajan torstai-iltapäivällle.

 

Torstaina pääsimmekin kuin pääsimme siementämään. Pakastespermalla siemennettäessä oikea ajankohta on kriittinen: juuri ennen kuin kohdun suu sulkeutuu kokonaan. Siementen elinikä ei vastaa tuoretavaran elinikää. Tämän vuoksi käytetään kaksi annosta, jotta saadaan kohtuun mahdollisimman pitkäksi aikaa eläviä siittiöitä.

Siemennystapahtumaan tarvitaan kolme henkeä: siementävä eläinlääkäri ja kaksi avustajaa pitämään narttua paikallaan. Emättimeen työnnetään ohut katetri, joka viedään kohtuun, jonne siemennys tapahtuu. Siemenet sulatetaan vasta, kun katetri on paikoillaan. Samalla tarkastetaan siemennesteen laatu ja liikkuvuus (Tarnin siemenet olivat erinomaisia). Kun siemennys on tapahtunut, narttua pidetään jonkin aikaa paikoillaan kallistetulla pöydällä. Sen jälkeen se viedään suoraan autoon ja pissauskielto on tunnin ajan.

Iris siemennettiin toisen kerran perjantaiaamupäivällä ja palautettiin sunnuntaina kotiin Maskuun kasvattelemaan vatsaa. Tätä kirjoittaessa ei ole vielä mitään käsitystä siitä, että tuleeko mitään vai ei. 1/3 siemennetyistä nartuista jää tyhjäksi. Elämme siis jännittäviä aikoja!

Kustannukset (pelkät siementämiseen liittyvät ilman matkakuluja):

Siementen säilytys Irlannissa 440€

Uroksen omistajille astutusmaksu​ 521€ (450 puntaa)

Siementen siirtäminen tankissa Suomeen 800€

Vastaanottomaksu (Opvet)​ 50€

Ensimmäinen progesteronitesti ja PAPA (Peninkulma)​ 114€

Toinen proge ja siirtomaksu Reprovetiin​ 100€

Kolmas proge ja kaksi siemennystä Reprovetissä​ 700€

_________________________________________________________________________

Yhteensä 2725€

Eikä yhtäkään pentua vielä, eikä tiedä tuleeko. Hullun hommaa!

 Edit: ultrassa näkyi 3-4 pentua!

Takaisin blogiin