Koira hämmentyy?

Koira hämmentyy?

Koiraa kouluttaessa usein tulee esiin tilanne, jossa koiran käytös muuttuu. Innokkaasta koululaisesta tulee hassusti käyttäytyvä koira. Tämä saattaa hyvinkin johtua siitä, että koira hämmentyy, eikä ymmärrä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Tällainen koira joko jähmettyy (ei tee mitään) tai sitten sille tulee erilaisia sijaistoimintoja:

  • maan tai ilman haistelu
  • pissailu
  • itsensä rapsuttelu
  • maan kaivelu
  • jonkin suuhunsa ottaminen
  • päämäärätön juoksentelu
  • omaan maailmaan vetäytytyminen (ei enää kuuntele)

kuva Shutterstock


Nämä usein tulkitaan siten, että koira "näyttää keskisormeaan" tai niskoittelee.  Tähän voisi kuitenkin ottaa hedelmällisemmän näkökulman: kriteerissä tai tilanteessa on jotain, joka hämmentää koiraa. Tällöin rankaisu, jota ihmiset usein käyttävät näissä tilanteissa, onkin eettisesti aivan väärä tulokulma koko tilanteeseen. Jos hämmentynyttä koira rankaistaan, niin tilanne vain vaikenee.

Hämmentyminen kuuluu oppimiseen. Tämä on normaalia ja meidän kannattaa hyväksyä se. Tästä seuraa kuitenkin meidän vastuu siihen, että kommunikoimme kunnolla sen minkä haluamme. Toinen asia on se, että kriteerin pitää olla sopiva. Jos kriteeri nousee liian korkeaksi, niin koira hämmentyy liikaa. Eli meidän on otettava vastuu koiran hämmentymisestä.

kuva Shutterstock

Olemme smartDOG-testejä tehdessämme huomanneet, että osa koirista hämmentyy tehtävistä ja onpa yksilöitä, joille tulee paha mielikin. Osalle on ihan sama, kunhan pääsee tekemään. Testissä pahinta, mitä voi tapahtua on, että koira ei saa namia. Itselläni on isä ja tytär, jotka on molemmat testattu kahteen kertaan Kognitio-testillä (uusivat molemmat samalla tuloksella kuin edellisellä kerralla). Isä on sellainen happy-go-lucky- tyyppinen koira: kaikki käy ja elämä on siistii. Siistii oli myös testissä, jonka veti samalla korkeahkolla vireellä kuin kaiken muunkin. Tytär on täyden kympin tyttö, joka haluaa tehdä oikein ja jokainen ”epäonnistuminen” tuo pahaa mieltä. Smartdog-testissä tämä näkyi vahvasti. Kumpikin koirista on rodunomaisuutta ajatellen oikein hyviä koiria (VOI1), mutta on pitänyt kouluttaa erilaisella otteella. Pidän Miinan koulutettavuutta erittäin hyvänä, mutta herkkyys ja hämmennys on pitänyt ottaa huomioon. Tässä kriteerin oikea asettaminen on kriittistä. Tästä YLE:n ohjelmaan, jossa Katriina Tiira pohtii tätä asiaa.

Väitänkin, että osa koulutus haasteista on sitä, että emme hallitse koiran hämmennystä ja kriteeriä. Jos koira hämmentyy, emme saa luovuttaa, vaan meidän pitää olla parempia kouluttajia ja kommunikoida paremmin! Meidän tulee itse ymmärtää kriteerimme, jotta voimme sen kommunikoida koirallemme. Lisäksi mitä paremmin opetamme koiralle perusteet sitä varmempi olo sillä on.

Tiedän, että esim. haistelu on ärsyttävä käytös, mutta meidän pitää ratkaista, miksi koira haistelee? Onko se sijaiskäytös? Onko se motivaation puutetta? Onko se koirasta niin palkitsevaa? Näihin kaikkiin pitää ottaa oikea tulokulma. Ensimmäinen on kriteeriin ja/tai häiriöön liittyvää ja kaksi muuta palkkion laatuun liittyvää. 

 

Takaisin blogiin