Kontakti on kaikkien käytösten äiti
Share
Ilman kunnollista kontaktia ei koiraa voi kouluttaa. Siksi uuden pennun tai vanhemmankin koiran kanssa tulisi aloittaa kontaktista. Tämä siis tarkoittaa siitä, että koira katsoo ohjaajaansa pyydettäessä ja myös mieluiten niin, että tarjoaa sitä itse. Jos sinulla ei ole kontaktia koiraan, et voi ohjata sitä, sillä teillä ei ole yhteyttä. Suurimmassa osassa koiraharrastuksissa eteen tulevista tehtävistä vaatii sen, että sinulla on koiran huomio. Jos ei ole, niin se on hankittava.
Koiran halukkuus kontaktiin riippuu sen rodusta ja vielä on yksilöllisiä eroja halukkuudessa. Lintukoirissa halukkuus siihen on yleensä suuri, mutta kyllä niissäkin tulee vastaan koiria, joita ei syystä tai toisesta kiinnosta kontakti lainkaan. Sitä ei ole vahvistettu kenties ollenkaan. Koiralla ja ohjaajalla ei ehkä ole kunnollista suhdetta. Koira saattaa tarkoituksella vältellä olemasta kontaktissa ohjaajansa kanssa jne.
Kun aloitetaan koiran kanssa kontaktin rakentaminen, niin vahvistetaan kaikki sen itse tarjoamat kontaktit. Kontaktia ei houkutella, vaan haluamme, että koira oppii sen itse tarjoamaan. Kun koira on oppinut katsomaan ohjaajaan, voi sille antaa vaikka nimen: Katso! Itse käytän vain koiran nimeä, kun haluan sen katsovan minuun. Millä vahvistaa sitä? Siinäpä se, pitää opetella tuntemaan koira ja mitä se arvostaa.
- Ehkä paras vahviste pennulle (ja miksei usein vanhemmallekin koiralle) on namit. Katse+karkki, katse+karkki, katse+karkki... Helppo ja nopea toteuttaa. Yleensä kaikki koirat syövät jotain halukkaasti. Se jokin on vain löydettävä.
- Kehu tai puhe yleensä voi toimia, jos se on pennulle merkityksellistä. Aina niin ei suinkaan ole. Sosiaalinen palkka pitää silloin rakentaa merkitykselliseksi. Toinen ongelma tässä voi olla se, että ohjaaja ei osaa käyttää kehua.
- Silitys: toimii, jos koira haluaa silityksiä. Jos ei halua, niin silloin sitä ei voi käyttää vahvisteena.
- Leikki: hyvä ajatus, jos pentu/koira on innokas leikkijä!
- Lelu: jos koira on kiinnostunut leluista, niin ehdottomasti sitä voi palkita lempilelulla
- Tehtävä: koiralle voi opettaa jonkin tehtävän, jota voi käyttää palkkana. esim. voltti tai koppi tms.
- HUOM! Haluamme paljon onnistuneita toistoja. Tällöin kannattaa pohtia palkan sopivuutta siihen.
kuva: Henna Kyllönen
Kun on päästy alkuun, niin sitten poimitaan kontakteja kävelylenkillä. Tämä on olennaista kauniin hihnakävelyn kannalta. Kontakteja voidaan poimia maastossa lenkillä: koira katsoo ja saa palkan. Kun on kyse ihmisen kanssa työskentelevästä koirasta, niin toivoisi, että niillä olisi "puoli silmää" aina ohjaajassa ja ne olisivat aina tietoisia ohjaajan sijainnista.
Koiran ollessa vapaana, niin huomioimme kaikki sen itse tarjoamat kontaktit. Tällöin saamme sen huomion siirtymään kohti ohjaajaa.
Kontaktia voi aina harjoitella paikasta riippumatta. Usein sillä voidaan myös virittää koira treenimoodiin. Jos koira ei pysty ottamaan kontaktia, niin sen kanssa ei voi treenata. Viretila on silloin liian korkealla ja muut asiat kiinnostavat enemmän. Silloin pitää lähteä helpottamaan tilannetta. Vaikeus on monesti matkan funktio. Eli kontaktin kyseessä ollessa, sen saaminen helpottuu kun matkaa häiriöön lisätään. (Esim. noudossa usein matka on se, mikä on vaikeus: liian pitkä.)
Kontaktia harjoitellaan mm. pentukurssilla