Lintukoiran peruskäytökset

Lintukoiran peruskäytökset

Lintukoiran käyttäytymisessä ja metsästyskäytössä on kaiken ytimessä metsästyskäyttäytymisketju:

 1. Haku eli metsästäminen
 2. Vaaniminen eli seisominen
 3. Jahtaaminen
 4. Tarttuminen
 5. Kantaminen
 6. Saaliin paloittelu
 7. Syöminen

Nämä ovat kaikkien meidän koirien genetiikaan koodattuja käyttäytymismalleja, jotka ovat hyvin motivoivia ja tarvitsevat hyvin vähän vahvistusta, koska ovat niin vahvasti palkitsevia. Nämä kaikki käynnistyvän olen myös nähnyt käynnistyvän myös lintukoirilla, vaikka kaksi viimeistä on hyvin epätoivottuja.

Jotta nämä lajityypilliset käytösmallit saadaan hallintaan, niin koirille tulee opettaa muutamia nk. peruskäytöksiä. Ajatellaan tätä sitä kautta, että ensi sijaisesti vahvistetaan hallintaan tarvittavia käytöksiä, koska metsästyskäyttäytymisketjun käytökset vahvistuvat itsekseen, kun koira saa niitä toteuttaa.

Nämä peruskäytökset ovat:

 • kontakti
 • istuminen sisältäen paikoillaan olon ja perusasennon
 • seuraaminen
 • luoksetulo
 • luovuttaminen
 • kääntyminen (ylösajavalle ja seisovalle koiralle tarpeellinen taito, jotta sen suuntaa voidaan vaihtaa tarvittaessa.)

Näiden peruskäytösten lisäksi on toki olemassa muita tarpeellisia asioita, mutta nämä muodostavat perustan. Talo on juuri niin vakaa tai hutera kuin sen perustukset. Siksi kannattaa uhrata paljon aikaa perustusten rakentamiselle. Oli se sitten kuinka tylsää tahansa ihmisen mielestä.

Ilman kontaktia ja fokusta, et voi kouluttaa koiraasi. Jos et saa koiralta kontaktia tilanteessa kuin tilanteessa, vahvista sitä.

Istumista ja paikoillaan oloa tekevät lähes kaikki aivan liian vähän. Paikoillaan olo on pysähtymisen perusedellytys. Koira ei myöskään pysy istumassa, jollei sille ole opetettu kestoa. Ei riitä, että koiralle on opetettu istuminen, jos siinä ei ole kestoa.

Seuraaminen on yksi hallinnan elementti. Jos koiralla hyvä seuraaminen, niin voit luottaa, että koira pysyy oikeassa paikassa ja tulee mukanasi. Tällöin voit keskittyä muuhun.

Luoksetulo on jokaisen koiran perustaito, joka on hallinnan kannalta kriittinen. Myös noudon kannalta se on kriittistä. Jos koira ei halua tulla luokse, niin ei se halua tuoda myöskään noudettavaa.

Noudon perusedellytys on hyvä ja halukas luovuttaminen. Siksi noutaminen kannattaa aloittaa juuri siitä. Kun se on kunnossa, niin muu nouto tulee melkein ilmatteeksi. 

Kääntyminen (käännöspilli) on tarpeellinen, kun koira tekee maastossa töitä. Tämä voi ihan mekaanisesti opettaa koiralle: tyyliin pilli> käännös> palkka> jne. Usein näkee, että koiralle ei ole kunnolla opetettu tätä ja koira siis viisveisaa tästä ääntelystä.

 

Näitä pohtien hyvää loppuviikkoa!

Takaisin blogiin