Manding

Manding

Eräs asia, joka Puppy Culturessa viehättää minua suunnattomasti, on "manding". Eli tässä kyseessä on, että pentu opetetaan tarjoamaan istumista ja katsekontaktia, kun se haluaa huomiota. Toisin sanoen sille opetetaan kohtelias tapa pyytää. En oikein ole keksinyt tälle "mandingille" vielä suomenkieleistä vastinetta. Onko ideoita?
                Ninnillä on jo todella vahva tarjoaminen
Opettaminen tapahtuu naksulle. Pennulle opetetaan ehdollinen vahviste eli ääni, joka kertoo, että palkkio on tulossa. Tällöin itse palkkion antamisen ajoitus ei ole niin kriittinen. Huom! Naksusta seuraa aina maksu! Jos naksautat, niin palkitset!
 1. Pentu ehdollistetaan, että naksun ääni tarkoittaa ruokaa.
 2. Laatikkoleikki: laitetaan pieni laatikko lattialle ja naksautetaan, kun pentu vahingossa koskee laatikkoa. Tämän tarkoitus on opettaa, että pentu voi omilla tekemisillään saada aikaan naksun ja maksun. Näin ollen oppii tarjoamaan toimintaa.
 3. Aletaan naksuttamaan istumisista.
 4. Aletaan naksuttamaan istumisista katsekontaktin kanssa.

Ninni ja Naksu-video
Pennut ovat huikeita tässä iässä. Ne oppivat idean yhdellä harjoituskerralla. Ehdottomasti kannataa käyttää hyväkseen tämä nopeanoppimisen vaihe (3-12 vkoa) tässäkin asiassa. 
      Noki tarjoaa uudelle emännälleen kontaktia
Tämän opettamisessa on aivan mielettömät mahdollisuudet. 
 -kommunikaatio ohjaajan kanssa helpottuu
 -mahdollinen hyppiminen saattaa jäädä pois kokonaan. Riippuen luonnollisesti siitä, että mitä omistaja sitten vahvistaa.
 -istumisen ja paikallaan olon opettaminen helpottuu eksponentiaalisesti.
 -noudon luovuksessa koira alkaa oma-aloitteisesti tarjoamaan rauhallista istuen luovusta.
 -luoksetulossa tarjoaa istumista. Kun harrastaa tällaista "satalasissa"-rotua, niin on alkanut arvostamaan sellaisia asioita, jotka vahvistavat rauhoittumista.
 -parantaa koiran keskittymistä ja rauhoittumista. Jotta voi istua ja kommunikoida, niin pitää keskittyä ja rauhoittua. Siis vau, tämä kohta on niin cockerille!
                  Koko porukka tarjoaa istumista!
Nämä meidän pennut (kesän 2017 pennut tässä on siis huolella nyt opetettu istumaan eteen ja se näkyy. Ne tarjoavat sitä joka välissä. Tietysti ne myös hyppivät, mutta koitan kovasti vahvistaa istumista hyppimisen asemesta. Pennut tarjoavat istumista luoksetulossa myöskin. Odottavat ruokakippoa istuen jne. Näen tämän niin hienona asiasana tulevaisuutta varten! Cockerille kun istuminen paikoillaan saattaa olla hyvin vaikeaa😂...
          Veljeksillä on hyväkontakti😍
                               Jago.                                                          Jack.


Takaisin blogiin