Mistä motivaatio syntyy?

Mistä motivaatio syntyy?

Olen viime aikoina miettinyt motivaatiota monelta kantilta. Mitä se sisältää ja mistä se syntyy? Motivaatio on hyvin monisyinen asia, johon liittyy vaihtelee yksilöiden välillä. Motivaatio on myös tilannekohtaista. 

Olet varmastikin huomannut, että niin itsesi kuin koirasikin kohdalla, että joskus ei vaan motivoidu. Vaikka tehtävä olisi helppokin. Tähän vaikuttaa niin monet asiat.

  • Millainen on ympäristö? Onko siellä jotain, joka kiinnostaa enemmän, kun käsillä oleva asia? Tai onko siellä jotain pelottavaa tai kiihdyttävää.
  • Mitä siitä saa, kun tekee jotain? Hatullisen sitä itseään? Ei mitään? Rahaa? Namia? Hyvän mielen? Oppimiskokemuksen? Yhdessä tekemisen ilon?
  • Missä mielentilassa sitä on? Hermostunut? Iloinen? Vatsa täynnä tai tyhjä? Väsynyt? Levännyt?
  • Kiinnostaako se ylipäätään lainkaan? On vaikea motivoitua, jos ei kiinnosta yhtään. Voiko siihen vaikuttaa? 

Juokseminen ja hakeminen (metsästäminen) ovat sisäsytyisiä motivaationlähteitä

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio

Ulkoinen motivaatio perustuu palautteeseen ja ympäristön tuottamiin palkintoihin. Ihmisellä näitä ovat mm. arvosanat, raha, kehut, koetulokset, ruoka, kosketus yms. Koiralla näitä ovat mm: ruoka, lelut, kehut, silitykset, huomio, hajut jne.

Sisäinen motivaatio tarkoittaa, että eläin tai ihminen kokee toiminnan itsensä palkitsevana. Tällöin se tuottaa sisäistä mielihyvää. Ihminen tekee asioita, jotka ovat hänelle merkityksellisiä syystä tai toisesta. Koiralle taas tällaisia käytöksiä ovat mm. metsästyskäyttäytymisketjun asiat. Toki niitä on muitakin esimerkkinä vaikkapa vasten hyppiminen, joka on useille koirille itsessään jo palkitsevaa. Haukkuminen voi myös olla palkitsevaa koiralle. Sisäisen motivaation asioissa on paljon sellaisia käytöksiä, jotka ovat meille ihmisille ärsyttäviä.

Osa näistä linkittyvät keskenään. Esimerkiksi syöminen on perustarve, joka on itsessään jo tyydyttävää. Sitten kun siihen lisätään jotain mieleistä herkkua, niin johan ollaan asian ytimessä. Oletko sinä koskaan palkinnut itseäsi ruualla tai juomalla? Minä olen.

Kiitos on ulkoista. Merkitseekö se sinun koirallesi mitään?

Voiko siihen vaikuttaa?

Motivaatioon voidaan vaikuttaa erityisesti palkkiolla. Jos ihminen tai koira kokee palkkion mielekkääksi ja tavoittelemisen arvoiseksi, se vaikuttaa kummasti motivaatiota nostavasti. Kun palkkion laatu on kohdallaan koira tai ihminen:

  1. Pysyy tehtävällä
  2. Yrittää enemmän
  3. Työskentee pitkäkestoisemmin
  4. Tarjoaa enemmän oikeaa tekemistä
  5. Tavoittelevat lopputulosta

Tätä on syytä pohtia niin koirien, lasten kuin aikuisten kohdalla. Millä saada motivaatio nousemaan. Se voi olla mikä tahansa. Meillä on alakouluikäinen poika, jonka mielestä läksyjen ja kotitehtävien tekeminen on hirrrveetä. Pakottamalla saadaan aikaiseksi niin iso härdelli niin tunteen kuin tekemisen osalta, että se ei vain ole vaihtoehto. Kenenkään mielenterveys ei kestä sitä, eikä se ole edes tarkoituksen mukaista. Lapsella on kuitenkin pari asiaa, jotka saavat aikaiseksi ison motivaation: karkit ja tietokonepelit. Näitä taitavasti käyttämällä saadaan niin läksyt kuin kotityöt tehtyä ilma marinoita ja tappelua. Kesti minun osaltani kauan, että annoin periksi karkkien osalta. Ymmärsin kuitenkin, että en voi käyttää palkkiona sellaista, mitä poika ei halua. Se ei ole mikään palkkio. Se voi jopa olla rankaisu.

Tämä koskee myös aikuisia ihmisiä ja eläimiä. Millä saadaan kullakin motivaatio nousemaan tai syntymään?

Toinen, joka vaikuttaa motivaatioon on kriteeri eli käsillä olevan tehtävän vaikeus. Käytän päivittäin tietokonetta, mutta ärsyynnyn suunnattomasti kaikista vastoinkäymisistä niiden kanssa. Koen kovin vaikeiksi, enkä edes ole kiinnostunut ottamaan selvää niistä. Koen siis tehtävän liian vaikeaksi. Luovutan heti kättelyssä ja kutsun perheen it-tukihenkilön avuksi. Motivaatio on nolla. Tähän voisi vaikuttaa sillä, että että opettelisin pala palalta helppoina osatehtävinä näiden käytön. Sama toimii koiralla. Jos tehtävä on selkeästi liian vaikea, sitä voidaan helpottaa tai palastella siten, että koiralla on mahdollisuus onnistua ja olla turhautumatta.

Motivaation voi liittyä myös taitotaso. Sellaisia asioita, jotka ovat helppoja, on yleensä mukava tehdä. Taitotason mukaiset tehtävät ja vain hieman mukavuusalueelta pois vievät tehtävät ovat yleensä mieleisiä. Kriteerin sopiva asteittainen nousu nostaa motivaatiota.

Tehtävä:

Ota paperia tms. kirjoitusalusta ja kirjaa ylös vähintään viisi kohtaa:

Mikä motivoi minua? Mistä minä pidän?

Mikä motivoi koiraani? Mistä se pitää?

Miten käytän näitä asioita hyväkseni harrastuksessani ja kouluttamisessa?

Kurkkaa lintukoirien kurssit täältä!

Takaisin blogiin