Mitä tulee ottaa huomioon lintukoiraa valitessa?

Mitä tulee ottaa huomioon lintukoiraa valitessa?

On paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan lintukoiran pennun ostoa. Toki nämä usein koskevat muutakin pennun hankintaa, mutta koska lintukoirat ovat lähellä sydäntäni, niin keskityn niihin ja nimenomaan metsästyskäyttöä ajatellen.

Pohdi aina, mikä on olennaista tulevan harrastuskaverisi kanssa. Mikä on sinulle tärkeää?

FI KVA Ladysplit's Goldielocks om. Jenni Juselius 

Luettelen tässä muutamia tärkeitä kohtia:

 1. Tee taustatyö kunnolla ja selvitä eri rotujen käyttötarkoitus ja metsästystyyli etukäteen. Mieti, miten se sopii omaan tyyliin metsästää ja niihin maastoihin, jossa aiot metsästää. Mikä on sinulle tärkeää. Minkä luonteisen koiran haluat. Käy katsomassa koiria etukäteen.
 2. Taustatyöhön kuuluu myös se, että otetaan selvää siitä, mitkä ovat ne sopivat suvut, joista kannattaa ottaa metsästyskoira. Vanhempien metsästysominaisuudet tulee olla tiedossa ja suvussa tulee olla metsästyskoenäyttöä. Arvioi myös koirien fysiikkaa: mikä on käyttökelpoista maastossa? Metsästyskoiraa ei pidä ottaa suvusta, jossa ei ole mitään näyttöä siitä, että koirat toimivat.
 3. Kiinnitä huomiota kasvattajaan. Hän on tärkeä yhteistyökumppani koirasi kouluttamisessa. Hänen pitää tietää, mitä ko. rotuisen koiralta vaaditaan metsästämisessä ja kuinka koiria siihen koulutetaan. Jos ei tiedä, niin älä ota pentua häneltä. Metsästyskoiran kouluttaminen on kovin haastavaa ilman kunnollista apua. Kasvattajan tulee olla kiinnostunut kasvateistaan ja järjestää koulutusapua. Kasvattajan persoonallisuus voi myös osoittautua tärkeäksi, sillä teidän pitäisi tulla toimeen keskenänne.
 4. Pyydä kasvattajaa perustelemaan yhdistelmänsä: jos kasvattajan perusteluissa ei mainita metsästysominaisuuksia, niin älä ota _metsästyskoiraasi_ häneltä.
 5. Ota selvää kuinka niitä koiria koulutetaan. Kouluttamaton lintukoira on "kipu takapuolessa", kuten englanniksi sanotaan. Tunne itsesi ja resurssoi aikaa siihen kouluttamiseen. Ei se tapahdu käden käänteessä. Koira on sinulla 10+ vuotta, joten kysy itseltäsi haluatko metsästää sillä niin pitkään kuin mahdollista. Tämä on mahdollista vain, jos koira koulutetaan kunnolla.
 6. Tutustu koulutustoimintaan. Koulutusta järjestävät mm. rotujärjestöt, paikalliset yhdistykset ja yritykset. Oma valmentaja saattaa hyvinkin olla kullan arvoinen.
FI KVA Ladysplit's Deagol om. Aija Manelius
Kun pentu tulee taloon, niin valmistaudu kunnolla:
 • Käytä hyödyksesi nopean oppimisen kausi (n. 8-16 viikkoa)
 • Nuoren pennun kanssa voidaan harjoitella konsepteja ei vielä sääntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että pennulle opetetaan esim. luoksetuloa, mutta sitä ei voi vielä siltä vaatia.
 • Voit rakentaa tässä vaiheessa pohjan lähes kaikille käytöksille, mitä koira tarvitsee aikuisena.
 • Kuljeta pentua mukanasi eri paikoissa ja tilanteissa. Tutustuta niihin maastoihin, missä aikuisena tulee metsästämään. Harjoittele yksinkertaisia asioita näissä paikoissa.
 • Älä vaadi (tai pakota) pentua tekemään mitään. Sen aika on paljon myöhemmin. Tosin operantisti koulutettua koiraa ei tarvitsekaan pakottaa tekemään asioita. Se tekee niitä mielellään.
 • Älä käytä fyysistä rankaisua pennulle (tai muillekaan koirille)
 • Ilmoita pentu pentukurssille. Ole tarkka siitä, millaisia menetelmiä kouluttaja käyttää.
 • Tutustu oppimisen perusteisiin. Ne toimivat niin ihmisellä kuin koiralla samalla tavalla.
 • Kuuntele neuvoja ja punnitse niitä tarkkaan mielessäsi. Älä usko kaikkea, mitä sinulle neuvotaan. Neuvojan pitää myös osata perustella miksi.
 • Varaudu siihen, että koko pennun nuoruusaika on koulutusaikaa eli noin 2 vuotta. Hitaasti tulee hyvä
 • Älä ole liian saalisviettinen itse ja uhraa koiraasi ja sen koulutusta siihen.
 • Harkitse mitä teet.
 • Pentua voi harkitusti totuttaa riistaan jo varhaisessa vaiheessa, kunhan siinä on äly ja tieto mukana.
 • Etsi itsellesi treeniseuraa sopivan henkisistä ihmisistä.
 • Käytä rotujärjestöjen tms. tarjoama koulutusapu hyväksesi. Ole kuitenkin kriittinen koulutusmenetelmien suhteen. Ota se mikä on hyväksi ja jätä muu. Sinä myös vastaat koirastasi ja valitset mm. palkitsemismenetelmän. Älä suostu pakkonoudon opettamiseen.
 • Opettele tuntemaan pentusi touhuamalla sen kanssa kaikenlaista.
 • Ole sille tuki ja turva, johon luottaa kaikissa tilanteissa
 • Pidä hermosi kasassa. Se ei ansaitse sitä, että menetät ne.

Ladysplit's Hyacinth om. Jukka Paroinen
 (näyttelytulosta vailla FI KVA)

Takaisin blogiin