Onko koiran mielipiteellä väliä?

Kävin jälleen mielenkiintoisen keskustelun koirien kanssa harrastamisesta, jossa asiakas pohti sitä, että harrastetaanko koiralla vai koiran kanssa. Jäin pohtimaan aihetta pitkälle yöhön. Niin miten on? Onko koira harrastusväline vai -kaveri? Onko sillä merkitystä?

Pohditko koskaan, mitä koira tuumaa harjoittelusta? Tuleeko sille hyvä mieli vai paha mieli? Miksi se käyttäytyy niin kuin käyttäytyy? Mikä koiran motivaatioon vaikuttaa? Haluaako koira vai ei? Onko koiran haluamisella merkitystä? Entä häiriön siedolla?

Minua on jo kauan (melkein 20v) kiinnostanut se, mitä koiran päässä tapahtuu ja miksi koira tekee niin kuin tekee. Vuosien varrella on tullut aina vain tärkeämmäksi se, että meillä molemmilla on kivaa ja haluamme samoja asioita. Tämähän ei aina tietenkään ole mahdollista, mutta se on päämäärä.

Jossain toisessa keskustelussa päädyin absurdiin väittelyyn siitä, että onko sillä väliä tuleeko koiralle paha mieli vai ei. Vastapuoli piti naurettavana sitä, että koiralle voisi tulla paha mieli ja että siitä pitäisi välittää. Poistuin takavasemmalle nuolemaan haavojani.

Saako koira näyttää sen, että se ei halua tehdä jotain? Usein näkyy varsinkin vesityöharjoittelussa, että koira ei halua mennä uimaan. Mitä sille silloin tehdään? Pakotetaan? Äiti, joka on aina ollut melko reipashenkinen, heitti aikoinaan kultsumme veteen. Se ei uinut enää koskaan... Toisenlaisella lähestymistavalla olisi voinut saada toisenlaisen lopputuleman. 

Miten saan koiran haluamaan samaa kuin minä? Tekemällä asiasta mahdollisimman kivaa, eikö? Mikä koirasta on kivaa? Se on jokaisen selvitettävä oman koiransa kohdalla. Saako koira valita? Mitäs jos se valitsee ohjaajan kannalta väärin ja omasta mielestään oikein?

Miten on? Voidaanko koiralta vaatia asioista? Kyllä ehdottomasti, jos koira osaa asian. Toisaalta usein tulee esiin tilanteita, joissa koira ei kykenekään syystä tai toisesta toimimaan halutulla tavalla. Mitäs sitten tehdään? Lopetetaan treeni? Helpotetaan? Pakotetaan?

Mitäs jos koiran henkinen kapasiteetti ei riitäkään? Juuri tämä kapasiteetti on avainasemassa harrastuskoiralla. Kestääkö ohjaaja sitä, että koirasta ei ole suunniteltuun harrastukseen tai, että siihen kouluttaminen tuottaa kohtuutonta vaivaa. Nämä koira opettavat toisaalta eniten.

Koirat voivat olla yllättävän kimurantteja, kun lähdetään pohtimaan niiden aivoituksia. Toisaalta voivat olla hyvin yksinkertaisia, mutta toisaalta vaativat joskus ohjaajalta suurta oveluutta.

Paljon on pohdittavaa, jotka suoraan vaikuttavat koiran ja ohjaajan suhteen muodostumiseen ja molempien hyvinvointiin. Näitä on hyvä pohtia unettomina öinä... ;D

 

 

Takaisin blogiin