Opettele tunnistamaan viretilat - tee aina koulutussuunnitelma!

Opettele tunnistamaan viretilat - tee aina koulutussuunnitelma!

Jotta saat pidettyä oman vireesi ja koiran vireen koulutuksen yhteydessä hyvänä, on olennaista tehdä koulutussuunnitelma. Tämä on aina ollut oma kompastuskiveni. Olen lähtenyt koirieni kanssa treenamaan ilman mitään ennakosuunnitelmaa ja heittänyt kaiken lonkalta. Näin ollen treenin hallinta on ollut suorastaan surkeaa. Kun ei ole suunnitelmaa, niin ei ole sen suomaa varmuutta. Tämä vaikuttaa viretilaan valtavasti.

Kun suunnittelet treeniä, niin tee se mieluiten paperille. Sen voi piirtää tai kirjoittaa ranskalaisilla viivoilla esim. näin:

 

Olennaista on, että siinä on:

  • mitä koira jo osaa (tärkeää analysoida totuuden mukaisesti)
  • mitä halutaan saavuttaa
  • tarvittavat tarvikkeet jne.
  • paikka ja häiriö
  • toimintasuunnitelma
  • mitä jos menee pieleen-suunnitelma
  • Olennaista on, että sen tekee tarkaan, oli se päässä tai paperilla. Monesti paperille hahmottelu auttaa jäsentämisessä.

Samalla tavalla voidaan tehdä pidempiäkin treenisuunnitelmia. Tosin mitä pidempiä suunnitelmia tekee, sitä todennäköisempää on, että ne joudutaan muuttamaan ennemmin tai myöhemmin. Joka tapauksessa on tärkeää suunnitella, vaikka joutuisikin hienosäätämään myöhemmin. Liian orjallisesti näitä ei pidä noudattaa.

Jos sinulla on suunnitelma, olet varmempi ja lopputulos on yleensä parempi. Kun olet itsevarmempi, niin yleensä koirakin on rennompi. Teidän molempien tunnetila on silloin optimaalinen toimintaan. Jos taas et tiedä, mitä teet, niin tuskin koirakaan tietää.

Näistä asioista puhutaan tulevalla kurssillamme: Tunnetilan hallinta lintukoiran koulutuksessa.

t: Ulla

Osa 1: Opettele tunnistamaan tunnetilat - niin omasi kuin koirasi

Osa 2: Unohda nämä

Ps. Pennut ovat kovasti innostuneita jo syömään kiinteitä

Takaisin blogiin