Pelottelu ei ole toimiva koulutuskeino

Pelottelu ei ole toimiva koulutuskeino

Pelko ehdollistuu klassisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että tunnetila yhdistyy siihen asiaan, mitä tapahtuu, kun koira (ihminen) pelästyy. Tämä ei kuitenkaan ole meidän hallinnassamme eli emme pysty kontrolloimaan sitä, mihin koira yhdistää pelon. Pelolla tarkoitan tässä sitä, että koiraa pelotellaan joko henkisesti tai fyysisesti rankaisemalla.

  • Jos koiraa rankaistaan pelolla siitä, että se ei pysähdy, kun lintu lähtee, niin voi olla, että se yhdistää pelon lintuun tai vaikkapa siihen kuuseen, jonka alta lintu lähtee. Ei siis suinkaan siihen, mitä se on itse ollut tekemässä.
  • Koira esim. karkaa noudossa ja sitä rankaistaan pelottelulla, niin pelko saattaa yhdistyä damiin tai riistaan
  • Pelko voi yhdistyä myös ohjaajaan 

Kun rankaisu yhdistyy väärään asiaan, olemme ongelmissa. Yllä olevat esimerkit ovat tavallisia asiakkaiden ongelmia. Koira pelkää mennä linnulle, joten siitä syntyy avanssiongelmia, blinkkaamista, ylösajon tahmeutta jne. Pelko on yhdistynyt noutoon, jolloin ollaan syvissä nouto-ongelmissa. Koira väistää ohjaajaa jne.

Aina kun koiralle koulutetaan jotakin, niin pitää miettiä sitä, mikä on se lopputulema, jota halutaan. Rankaisussa kriittistä on, että ajoitus on kohdallaan. Siitä huolimatta emme hallitse tilannetta kunnolla, joten voimme vahingossa opettaa koiralle jotain aivan muuta, kuin halusimme.

Tuskin kukaan haluaa pelokkaan tunnetilan liittyvän esim. riistalinteisiin millään tavalla. Siksi onkin syytä pohtia ja rakentaa koiralla oikea toimintamalli ennen, kuin se viedään riistalle vapaana. Pysähtyminen tehdään ensin muuten valmiiksi. Koira opetetaan luopumaan riistasta ja olemaan kiihtymättä riistan läsnä ollessa. Tunnetila siis ehdollistuu aina klassisesti, joten mitä rauhallisemman tunnetilan koira yhdistää riistaan, sitä todennäköisempää on se, että se on hallinnassa. Haluamme koiran, joka pysähtyy ylösajoon ja odottaa rauhallisesti uutta vihjettä. Panosta siis tunnetilaan ja runsaisiin pysähtymisharjoituksiin.

Noutamisessa paras ratkaisu on, että luovuttamisesta tehdään koiralle supermieleistä. Tällöin lähes kaikki noutamiseen liittyvät ongelmat saadaan karsittua. Haluamme koiran, jonka ensimmäinen ajatus on, että vien tämän isännälle/emännälle. Rakenna se!

Jos ongelma on se, että koira väistelee ohjaajaa tai ohjaajan käsiä, niin luottamuksen rakentaminen on ehdottoman tärkeää. Tähän liittyy se, että positiiviset rankaisut jätetään pois, ja lähdetään vahvistamaan yhdessä tekemisen riemua. Kun luottamus palautuu, niin koira lähtee kehittymään huikeasti. Tässä on erityisen tärkeää, että ohjaaja unohtaa omat mielipiteensä ja lähtee opiskelemaan positiivista vahvistamista.

Vahvista aina oikeaa käytöstä, niin tunnetila tulee mukana. Lintukoirien kanssa rauhallisen odottamisen ja istumisen vahvistaminen tuo mukanaan rauhallisen käytöksen. Hillumisesta/vinkumisesta rankaiseminen ei opeta oikeaa toimintatapaa, jolloin ei oikea tunnetilakaan tule mukana. Jos koiralla on vireen kanssa haasteita, niin niiden ratkaiseminen on ensisijaisen tärkeää muuhun etenemiseen nähden. Kun ne on ratkaistu, niin koiran edistyminen muissa asioissa paranee huomattavasti.

Pelottelu ei tuo mukanaan hallintaa vaan päin vastoin. Me emme siis pysty hallitsemaan koiran tunteita ja niihin yhdistyviä asioita. Voimme yrittää hallita koiran tekemisiä ja sitä kautta koiran tunnetilaa, vahvistamalla oikean suuntaista tekemistä.

Syy miksi tästä kirjoitan, on se, että jatkuvasti tulee asiakkaita, joiden kanssa pitää tällä konstilla koulutettujen koirien ongelmia ratkoa. Ongelmia, joita ei olisikaan, jos asiaa olisi ratkottu toisella tavalla alunperinkin.

Takaisin blogiin