Pentujen nopean oppimisen vaihe

Pentujen nopean oppimisen vaihe

Pennuilla on n. 3 viikkoa vanhasta 12-16 viikkoa vanhaksi nk. nopeanoppimisenvaihe. Tämä tarkoittaa sitä, että pennut ovat erityisen alttiita kokemuksille niin hyville kuin huonoille. Tämä ei tarkoita sitä, että pentujen kyky oppia vähenisi tämän jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että tällä kaudella opitusta tavoista ja kokemuksista tulee erittäin pysyviä ja ne saattavat kerrasta oppia, mikäli kokemus on riittävän vahva.Siispä:

  1. Suojele pentuasi ikäviltä kokemuksilta
  2. Sosiaalista se huolellisesti mahdollisimman moneen asiaan, ihmiseen, eläimeen ja paikkaan kuin mahdollista. 
  3. Opeta sille tärkeitä peruskäytöksiä ja vahvista niitä. Mitä haluat vahvistaa? Valitse ihan muutama käytös. Rodunomaisten harrrastusten käytöksiä voi vahvistaa usein myöhemmikin, koska ne usein ovat jo koodattuja koiran "selkärankaan".
  4. Vahvista oikeata mielentilaa
  5. Älä ota kuitenkaan stressiä asiasta. Siitä ei ole mitään hyötyä. Tämän kaiken voi tehdä arjen mukana, kun tekee suunnitelmallisesti asioita.
  6. Tee jonkinlainen suunnitelma oli se paperilla tai excelissä. Se voi olla suuntaa-antava tai yksityiskohtainen, riippuen omasta luonteestasi.
  7. Kun tämä aika päättyy, niin koiralla ei tarvise olla valmiita käytöksiä.
  8. Opettele sietämään keskeneräisyyttä, sillä koirasi tulee olemaan keskeneräinen vielä pari vuotta.
Mikä on peruskäytös? Se voi olla vaikka lähelläpysyminen, luoksetulo, istuminen, kantaminen, käsikosketus (tai muu kohde), katsekontakti, syöminen missä vaan jne. Sellainen, joka helpottaa arkea, kun koira osaa sen.
Millä vahvistaa? Pikkupennuille ruoka on usein hyvin tärkeä vahviste ja sillä voidaan ottaa paljon toistoja. Toistojen määrä on kriittistä koiran koulutuksessa. Sosiaalinen palkka (kehut ja rapsutukset jne.) pitää opettaa pennulle tässä vaiheessa. Tällöin niiden merkitys kasvaa ja niitä voi käyttää myöhemmin hyödyksi. Voi olla, että jos pentu ei tässä vaiheessa opi sen merkityksellisyyttä, se ei tule myöhemmin välittämään siitä, jolloin se ei luonnollisesti toimi palkkana. Lelut ja leikit kannattaa ehdottomasti lyödä tässä vaiheessa pöytään. Niiden rakentaminen palkaksi on tärkeää ja helpottaa elämää myöhemmin.
Rodunomaiset käytökset: näistä kannattaa miettiä, että mitkä on ne mitä haluaa erityisesti vahvistaa ja mikä on tärkeää. Tärkeää on myös se, että pitää ymmärtää, että esim. nouto ei valmistu tuossa ajassa. Voit vain vahvistaa tiettyjä asioita, jotka myöhemmin realisoituvat osaamisena.
Nopean oppimisen vaiheessa voi esimerkiksi riistaan tarttuminen olla tärkeä taito, joka jää pysyväksi.
Älä stressaa! Yleensä tässä vaiheessa ei tapahdu mitään suurta peruuttamatonta asiaa, mitä et voisi myöhemmin koulutuksella korjata. Ainoa, mitä varoisin on pennun pelästyttäminen. Jos pentu selviää tästä vaiheesta reippaana ja rohkeana, niin sillä on hyvät edellytykset kasvaa reippaaksi aikuiseksi.
Takaisin blogiin