Pysähtyminen

Pysähtyminen

Aikaisemmassa tekstissä käsittelin koiran kutsumista luokse pillillä. Tässä tekstissä puhutaan koiran pysäyttämisestä pillillä. Ihan minkä vaan rotuisen saa opetettua, kyse on vaan ohjaajan sitkeydestä ja halusta onnistua. 

Aikuisen koiran kouluttaminen pysähtymään vaatii enemmän aikaa kun pennun ja mitä kauemmin se on saanut toteuttaa itseään, sitä haastavampaa se on.  Myös sillä on merkitystä, mikä koiran tausta tai rotu on. Tai kuinka paljon sitä on noin muuten koulutettu. Koira, joka on oppinut ihmisen kanssa työskentelyn, on luonnollisesti helpompi opettaa kuin siihen tottumaton koira.

Jokaisen tulisi hallita koiransa niin, että se on pysäytettävissä käskystä. Se toki saattaa olla joidenkin rotujen kohdalla haastavampaa. Varsinkin erittäin saalisviettisten rotujen kohdalla saatetaan tarvita suuri määrä toistoja. Tarkoitan tällä niitä koiria, joiden saalisvietti laukeaa helposti esim. rusakon lähtiessä liikkeelle tai vaikka autojen ja polkupyörien saadessa koiran jahtausmoodin päälle. Jos rodulla on taipumus lähteä jahtaamaan, joko ihan halutusti tai sitten epätoivotusti, niin pikkupentuvaiheessa jo pitäisi kiinnittää huomiota pysähtymisharjoituksiin. 

Saaliin perään meneminen  kuuluu koiraeläimen metsästyskäyttäytymisketjuun ja on sellaisenaan itsestään vahvistuva eli hyvin palkitsevaa koiralle. Esimerkiksi lintukoirilla ei ole genetiikassaan mitään ylösajoon pysähtymistä, joka olisi niille itsessään palkitsevaa. Tämä pysähtyminen tulee niille huolellisesti opettaa. Nuoret koirat saattavat hyvinkin silkasta hämmennyksestä pysähtyä riistan lähtiessä, mutta se on hyvin nopeasti "korjattu", jos ei koiralla ole riittävästi harjoitustaustaa ja ohjaaja ei ole tilanteen herra.

Itse harrastan rotua, jolla on kiivas riistavietti, mutta hallittavissa oleva saalisvietti. Tämän rodun käyttötarkoitus vaatii sitä, että sille opetetaan huolellisesti monta pysähtymistä tarkoittavaa signaalia. Se on melkein elinehto onnistuneelle metsästykselle spanielin kanssa. Koiran kanssa  työskentely on niin paljon miellyttävämpää, kun se on hallinnassa. Sanoisin, että spanieli on sieltä helpoimmasta päästä opettaa pysähtymään. Ihan taatusti kuitenkin muutkin rodut saadaan pysähtymään. Ainakin niin, että voidaan lenkkeillä helpommin ja estää ei-toivottuja kohtaamisia muiden koirien tai vaikkapa autojen kanssa.

Kaikki alkaa siitä, että opetetaan koira istumaan sanallisesta käskystä (esim. Istu! tai Sit!). Toistetaan harjoitusta niin, kauan kunnes koira osaa sen varmasti. Vaikeusastetta lisätään koiran mukaan pikkuhiljaa. Rauhallinen ja ohjaajaan voimakkaasti sitoutunut koira varmasti tarvitsee vähemmän toistoja, kuin erittäin vilkas koira, jota ohjaaja kiinnostaa vähemmän. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota palkkion laatuun: mitä motivoituneempi koira on on, sitä nopeampia tuloksia tulee.

Vaikeusasteen lisääminen tarkoittaa sitä, että että ensin aloitetaan harjoittelu kotona ilman minkäänlaista häiriötä. Sitten lisätään siihen joku uusi asia yksi kerrallaan esim. ympäristö tai häiriö. Ympäristö voi olla voi olla ensin oma piha, sitten kadulla pihan ulkopuolella, metsässä, parkkipaikalla, kaupan parkkipaikalla tms. Häiriö voi olla vaikkapa kävelevät ihmiset, muut koirat, lapset, lentävät esineet, linnut jne. Myös etäisyys ohjaajasta on tärkeä harjoittelun kohde. Ensin koira opetetaan pysähtymään aivan ohjaajan lähellä ja sitten hitaasti kasvatetaan etäisyyttä ohjaajaan. On syytä tarkkaan harkita, miten ja missä järjestyksessä näitä lisätään koiran harjoituksiin. Kiirehtimällä ei saada  mitään hyvää aikaiseksi.

 

Käsimerkki

Sanallisen käskyn yhteydessä voidaan koiralle opettaa lähes vahingossa käsimerkki, joka tarkoittaa istumista. Se voisi olla vaikkapa kohotettu käsi. Tämäkin saattaa osoittautua hyödylliseksi käskyksi.

Kun koira hallitsee sanallisen käskyn, siihen voidaan yhdistää pillinvihellys. Esimerkiksi se voisi olla yksi pitkä tai yksi lyhyt. Itselläni se on yksi pitkä, koska sen saan tuotettua myös paniikissa. Asia toimii siten, että ensin koiralle annetaan sanallinen käsky ja sitten heti perään vihelletään pilliin. Ensin siis vanha käsky ja sitten uusi. Tätä toistetaan jälleen vaikeustasoa hitaasti nostaen.

Kuinka monta kertaa tarvitaan siihen, että koira osaa käskyt? Jaa... riippuu rodusta ja yksilöstä. Sanoisin, että satoja helpon koiran ollessa kyseessä ja tuhansia vaikeamman yksilön kohdalla. Ja siihen halpaan ei pidä mennä, että koira osaa kotipihalla asian kuin vettä vaan, niin se osaa missä vaan. Koirat nimittäin yleistävät heikosti, ja tämä tarkoittaa, että eivät välttämättä osaakaan käskyä vieraassa ympäristössä.

Paikallaanoloa lintujen läsnä ollessa

Kuulostaa kovin vaikealta? Ei suinkaan. Ota tavoitteeksi vaikkapa 10 käskyä/harjoitusta päivässä. Se on 100 harjoitusta kymmessä päivässä ja 1000 sadassa päivässä. Näin ollen vuodessa se on 3650 istu-harjoitusta. Oikein toteutettuna koiran luulisi tässä vaiheessa osaavan asian. Vai mitä?

Tarvitset:

koiralle sopivan palkan (namit, lelut yms.)

Vaativampiin harjoituksiin kenties:

dameja

leluja tms

riistaa

starttipistoolin tms.

Running/bolting rabbitin (suomeksi pomppiva pupu) joka näkyy käytössä alimmassa videossa.

 

Yläsajoon istuminen

Haluatko viimeistellä koiran osaamisen? Tarkoitus on kenties harrastaa pidemmälle? Opeta koira istumaan liikkeestä ja laukauksesta. Tähän kuuluu olennaisena osana paikallaanoloharjoitukset. HUOM! Koiran tulee olla totutettu laukaukseen ennen, kuin sen kanssa aletaan harjoittelemaan laukausesta pysähtymistä.

Alla on koirani Eddie erilaisissa pysähtymisharjoituksissa. (Huom! Eddie on valmiiksi koulutettu metsästysspanieli, joten tarkoitus ei ole, että kaikkien tulee osata heti samat kuviot!)

 

 

Alla Eddie pysähtyy Running Rabbitin liikkeeseen.  

 

                         

 

 

 

 

Takaisin blogiin