Pysähtyminen

Pysähtyminen

Käyttäymisen ytimessä ovat käytösketjut. Ylösajavan ja seisovan koiran metsästyskäyttäyminen on ketju. Jos jätetään nouto nyt tämän ulkopuolelle (vaikka sekin on kyllä käytösketju ja liittyy olennaisena osana näiden rotujen metsästyskäyttäytymiseen). Alla oleva kaavio on ylösajavalle koiralle, mutta seisojan omistajat voivat mielessään miettiä tuohon haun ja ylösajon väliin seisonnan ja avanssin.

 

Kaikkia tämän ketjun osia voi ja pitääkin harjoitella erikseen, jotta niille saadaan riittävä koulutusmassa (eli riittävästi toistoja). Toisaalta tässä on käyttäytymisiä, jotka on koodattu koiran geneettiseen muistiin eli riistan etsiminen, vaaniminen ja karkoittaminen. Se mitä ei ole metsästyskäyttäytymisessä on tuo kohdassa X tapahtuva ylösajoon pysyähtyminen. Nuori koira voi silkkaa kokemattomuuttaan pysähtyä ylösajoon, mutta mikäli sitä pysähtymistä ei vahvisteta, niin se lakkaa olemasta. Peräänmeno vahvistuu kuin itsestään, koska se kuuluu niihin peruskäytöksiin, jotka ovat lajimuistissa ja siksi hyvin tyydyttäviä.

Tuo pysähtyminen on kuitenkin se, jota ei useinkaan harjoitella tarpeeksi. Kuitenkin se on se kriittisin harjoiteltava, koska se on on vaikea käytös, koska se ei ole lajimuistissa. Mikäli haluaa terävän, ja hyvän pysähtymisen, siihen on investoitava aikaa. Se ei myöskään pysy, jollei sitä koko ajan vahvista. Minulla on henkilökohtaista kokemusta aiheesta (hehe): mun uroksella on ollut hyvä ja terävä pysähtyminen, jonka olen antanut vuosien varrella mennä tärviölle (koira on 12 v). 
Tässä on video muutaman vuoden takaa, missä Eddie (ym. uros) näyttää esimerkkiä muutamista harjoituksista, mitä voi treenailla.
 
Jos sinulla on pentu tai nuori koira, niin investoisin kaikkeni tähän ketjun viimeiseen vaiheeseen: paikkoillaan oloon. Samalla tavalla kun noutoketjussa investoidaan paukut luovutukseen, jolle tehdään eniten toistoja. Tässä tulee nimittän Premackin periaate taas vastaan. Mikäli paikoillaan on ketjun vahvin käytös, se vahvistaa koko metsästysketjun pikkuhiljaa.
Treenaa siis kaikki pysähtymisvihjeet kondikseen. 
  1. käsimerkki
  2. Liike
  3. Pillin vihellys/sanallinen vihje
  4. Laukaus

Miksi käsimerkki ensin? Nimeäminen tapahtuu vasta sitten, kun sinulla on käytös olemassa, muutoin voi käydä niin, että nimeät jotain ihan muuta kuin luulet.

Kohtaa kaksi voidaan simuloida hyvin monella tavalla: palloilla, dameilla, vieheillä ja bolting rabbitillä (kuminauhadami). Kokenut harrastaja ja kouluttaja voi antaa paljon vinkkejä, miten pysähtymistä voi harjoitella.
Riistaa? Toki. Sen kanssa voidaan harjoitella hyvinkin, mutta järjen kanssa. Ensimmäisestä ylösajosta ei tarvitse seurata pudotusta eikä noutoa eikä varsinkaan kiihkeätä metsästystä. Ylösajoa voidaan treenata ihan yksinäisenä osana ketjusta. Jos on mahdollisuus fasaanille tai kyyhkyselle, niin ensimmäiset siivitykset voivat tapahtua ihan kädestä: 
Kuten sanottu, hanki mentori, niin hyvä tulee! Yksin jos säätää, niin ei välttämättä mene nappiin. Meillä on tarjolla myös kyyhkytreenejä!





Takaisin blogiin