Rauhoittuminen

Rauhoittuminen

Minulla on todella kiva pentukurssiryhmä ja siellä nousi eilen esiin rauhoittuminen häiriössä. Pohdimme sitä, kuinka koira saadaan rauhoittumaan ja rentoutumaan esim. ostoskeskuksessa.

Ennen olisin vastannut niin, että mennään paikan päälle, otetaan hyvää luettavaa mukaan, pannaan koira kiinni penkkiin tms ja ei huomioida lainkaan koiraa. Pois lähdetään, kun koiran on rauhoittunut ja nukahtanut. Muuten hyvä, mutta tässä voi mennä ihan älyttömästi aikaa. Vilkkaammat koirat voivat kestää tuntitolkulla ennen kuin luovuttavat. Ja samalla niiden stressi on korkealla, mikä vaikeuttaa rauhoittumista todella paljon. Toki, jos tämä viedään kunnolla loppuun eli koira nukahtaa, niin aika alkaa puoliutumaan joka kerta. Mutta kun sitä aikaa pitäisi olla... Koko homma menee pilalle, jos ei ole aikaa ja malttia odottaa koiran rentoutumista ja luopumista.

Nyt pitkään pohdittuani asiaa, niin tekisin niin, että koiralle opetetaan jo kotona jokin alustan, jonka päällä se rentoutuu. Alusta voi olla mikä vanhasta takista kylpyhuoneen mattoon. Tämä alusta otetaan mukaan paikkaan, jossa halutaan pennun/koiran oppivan rauhoittumaan. Laitetaan koira alustalle ja palkataan rauhallisesta olemisesta alustalla. Ensinnäkin alustasta tulee todella mieleinen koiralle ja sitä saattaa jopa olla hieman vaikea saada pois siltä. Näin ollen paikoillaan olo on varmempaa. Toiseksi sitä palkitaan syötävällä palkalla, jotta nähdään, että vire pysyy alhaalla ja koira pystyy syömään. Silittäminen tulee kysymykseen, mikäli koira ei kiihdy siitä. Jos kiihtyy, sitä ei voi käyttää hyväksi. Me haluamme rauhallisen olotilan. Toisaalta koira voidaan opettaa rentoutumaan silityksestä, mutta se on syytä tehdä ensin kotona.

Miksi koiraa pitäisi palkata? Siksi, että se oppii silloin nopeasti, että mitä siltä halutaan ja sen motivaatio tehdä oikein kasvaa.

Mikä tässä on tärkeää, on opettaa oikea mielentila koiralle. Stressaantunut koira ei opi, eikä pysty keskittymään. Myöskään kiihkeässä vireessä oleva koira ei pysty keskittymään. Rauhallinen ja rentoutunut koira on tässä tärkeää. Jos koira on stressaantunut tai ylikiihkeä, niin on syytä miettiä, miksi se on niin. Pitääkö koiran elämässä tai ympäristössä muuttaa jotain? Onko tullut vietyä koira tilanteeseen, jossa on liikaa häiriöitä? Häiriön sietoa voi opettaa koiralle, mutta se vaatii hyvän suunnitelman.

Koira voidaan opettaa rentoutumaan riistan läsnäolessa, mutta se vaatii suunnitelmallisuutta. 


Tämä on ns. "eiminkään tekemistä", mikä on tärkeää opettaa kaikille koirille. Koiran kanssa, joka oppinut itse laskemaan kierrokset, on kiva harrastaa. Harrastan itse rotua, jossa "nupit ovat kaakossa" hyvinkin helposti, siispä on tullut opittua kantapään kautta, että jo pentuna koiraa voidaan valmentaa rauhoittumiseen. Oma tavoitteeni on koira, joka ei tärise, ei ääntele ja pystyy syömään vaikka tilanne on kuuma. Yksi koiristani on tärisijä ja ei pysty syömään työskennellessään. Sillä on kierrokset melkein tapissa, vaikka tuntematon voisi hyvinkin kuvitella, että ei kiehu. Koira pysyy pääsääntöisesti hanskassa ja tottelee oikein hyvin. Kuitenkin tuntuu, että me ei olla ihan "samassa kuplassa" sen kanssa. Onneksi siitä ei kuulu piippaustakaan. Se nyt vielä puuttuisi.

Miksi pitäisi pystyä syömään? Hittojako niitä palkkaa namilla? No sillä pystyy hyvin havainnoimaan koiran viretilaa ja stressin tasoa: jos se ei syö, käy liian kuumana. Stressaantunut koira ei kykene syömään. En minä namilla enää juurikaan valmista koiraa palkkaa metsästystilanteissa, mutta testaan kyllä syökö.

Ulla

Ps. Alusta on hyvä ottaa myöhemmin mukaan vaikka passiin, niin koira helppo rauhoittaa siihen lepäämään. Ei ole sielläkään hyvä olla stressaavan koiran kanssa.

Eddie nukkuu sorsapassissa

Eddie nukkuu sorsapassissa

(Julkaistu alunperin toisella blogialustalla 15.3.2018)

Takaisin blogiin