Se on syttynyt riistalle!

Se on syttynyt riistalle!

Kaikki lintukoirien kouluttaminen tähtää siihen, että koira toimii ja on hallinnassa riistatilanteissa. Silti monille tulee yllätyksenä se, että kuinka voimakkaasti koiran käytös voi vahvistua, kun näin tapahtuu. Silloin ei vielä olla valmiita koiran koulutuksessa, vaan silloin valmentaminen jatkuu vielä ja tapauksesta riippuen voi jatkua hyvänkin aikaa. Tämä on sitä viimeistelyn aikaa!

Tässä käy usein niin, että koira ja ohjaaja ovat kiihkeässä tilanteessa ja ohjaajalle ei olekaan työkaluja koiran hallitsemiseen tai sitten tilanne yllättää niin, ettei ohjaaja osaakaan käyttää niitä. Erityisesti tämä tulee esiin spanieleilla, koska riistalle syttyminen vaikuttaa niiden haun hallintaan todella paljon. Kuten tiedetään, spanieli on tehokas metsästyskoira vain haulikonkantaman sisäpuolella. Mitä kauempana spanieli kulkee, sitä vaikeampaa on päästä mukaan riistatilanteisiin.

Siksi: 

 • Keep them close! Tämä on englantilaisten ohje spanieliharrastajille. Mitä kauemmin saat spanielisi pyörimään jaloissasi, sitä helpompaa tulee olemaan. Tällöin on mahdollista antaa haun laajentua. Mutta jos haku on jo laajaa, niin siinä ei ole sitä varaa enää lainkaan.
 • Valmenna se toimimaan riistan läsnäollessa. Jos se ei pysy paikoillaan lintujen läsnä ollessa ja pysy kontaktissa, niin ei se kyllä pysähdy ylösajoonkaan tai kuuntele sinua haun aikana.
 • Lähellä pysyminen, käänny, seis ja paikoillaan olo ovat ne peruskäytökset, jotka tarvitset spanielin kanssa, jotta se on riistatilanteissa hallinnassasi. Jos joku näistä ei toimi, niin valmennus on kesken.
 • Huom! Niillä ei ole genetiikassa mitään pysähtymistä. Se pitää erikseen opettaa. Voi olla, että ensimmäisillä kerroilla yllätys ja/tai epävarmuus tilanteesta saa ne pysähtymään, mutta se vaihe on helposti ohitettu, jos asiaan ei ole kiinnitetty huomiota. Peräänmeno vahvistuu itsekseen, koska se on hyvin palkitsevaa koiralle, koska se tulee selkärangasta eli sieltä koiraeläimen metsästyskäyttäytymisketjusta.

No mitäs sitten, jos ollaan jo tilanteessa, jossa koira käy kuumana riistasta?

 1. Ei heitetä pyyhettä kehään. Se nauraa parhaiten, joka viimeksi nauraa! 
 2. Viimeistään tässä vaiheessa harjoitellaan Käänny-pilli ärsykekontrolliin (eli toimii kuin se entinen junan vessa). Jos ei toimi pillin mukaan, mennään rauhallisesti ja kytketään koira ja pidetään pieni tauko. Sitten kokeillaan uudelleen.
 3. Keskitytään niputtamaan haku eli tuomaan se lähelle. Palkitaan koiraa ohjaajaa kohti tulevista luoveista ja spontaaneista kääntymisistä.
 4. Vahvistetaan pysähtymistä! Muista, että paikoillaan olo on pysähtymisen perusedellytys. Ilman sitä sinulla ei ole pysähtymistäkään.
 5. Haetaan tilanteita, joissa koiran nenä alkaa käydä ja vahvistetaan siinä tilanteessa hallintaa ohjaajaa kohti tulevilla harjoitteilla. Tällä pyritään vahvistamaan hallittua yhteistyötä.
 6. Haetaan tilanteita, joissa koiraa voi treenata riistan läsnäollessa. Tarkoitan tällä erilaisia hallintaan liittyviä harjoituksia esim. paikoillaan oloa, seuraamista, kontaktia, luoksetuloa jne.
 7. Jos koiralta katoaa korvat, tilanne on liian haastava ja pitää peruuttaa tyylikkäästi: koira kiinni ja pohdintamyssy päähän.
 8. Ohjaaja hallitsee ja hillitsee itsensä!

Ei välttämättä ole maailman helpointa, mutta suurimman osan kanssa täysin mahdollista, jopa niiden haastavien kanssa. Mitä paremmin pohjat on tehty, sitä suoraviivaisempaa se on. Itsellänikin on juuri riistalle syttynyt nuori spanieli, jonka kanssa joudun näitä asioista pohtimaan ja ne ovat agendalla. Erityisesti laaja luontainen haku aiheuttaa lisää harmaita hiuksia... 

Ulla

 

 

Takaisin blogiin