Tunne turhaumat

Tunne turhaumat

Tiedätkö koska koirasi on turhautunut? Entäs tiedätkö, koska sinä itse olet turhautunut?

Turhautumisen tunne herää silloin, kun on jostain syystä tuntee tekevänsä jotain turhaa ja hyödytöntä, pettyy odotuksissaan tai ei pysty vaikuttamaan omaan elämään liittyviin asioihin. -Suomen Mielenterveys ry

Kuinka nopeasti sinun turhautumisen kynnys nousee? Jotkut eivät tunnu turhautuvat koskaan ja toiset taas ovat turhautuvat todella herkästi. Tämä on persoonallisuuskysymys, jota voi opetella hallitsemaan. Turhautuessa ajattelukyky heikkenee ja ajattelun energia on kohdistamatonta. Sillä ei ole suuntaa. Mitä sinä teet, kun turhaudut? Osaatko nimetä turhautuneisuutesi

 • kiukuttelet
 • heittelet tavaroita
 • poistut paikalta
 • manailet mielessäsi
 • jne.

Kun pystyt nimeämään, voit ottaa "härkää sarvista". Miksi turhauduin? Kun tiedät miksi, niin voit pohtia, mitä sille voisi tehdä? Turhautuminen usein toimii moottorina, kunhan sen siitä syntyvän energian saa kohdistettua rakentavaan toimintaan. 

 

 

Pidä tauko, juo kuppi kahvia, polta tupakka, mitä ikinä sinun rentouttavaan taukokäyttäytymiseen liittyykään.

Pohdi kuinka tärkeää tämä on sinulle tänään, huomenna, ensi vuonna, ensi vuosikymmenellä? Vaikuttaako se sinun kuukausituloihisi? Vahingoittiko tilanne jota kuta? Miksi minusta tuntuu tältä. Sanoita se.

Mieti, kuinka voit parantaa tilannettasi. Voiko tilanteessa muuttaa jotain? Voitko löytää jonkin toisen näkökulman asiaan.

Oletko turhautunut koiraasi? Miksi? Mikä on ratkaisu siihen? Oletko pettynyt koiraasi? Itseesi? Usein ulkopuolisen apu voi olla korvaamatonta, kun olet turhautunut koiraasi ja sen tekemisiin. Saat ehkä toisen tulokulman koko hommaan. Keskustele ja hae ratkaisuorientoitunut valmentaja ja sparraaja.

Entäs tunnistatko koirasi turhauman? Usein koira turhauma tulee esiin

 • ääneen antamisena,
 • riuhtomisena,
 • riehumisena 
 • aggressiona.

Tällöin pitäisi pystyä työskentelemään turhaumakynnyksen alapuolella ja pystyä palkkaamaan koiraa siellä. Ym. käytökset kertovat turhauman syntymisestä, jolloin:

 1. koira pois tilanteesta
 2. tuumintatauko: pohditaan kriteeriä ja tilanteen vaativuutta ja tehdään uusi suunnitelma
 3. Uusi yritys, keskittyen johon mielentilan hallintaan sopivaan yksin kertaiseen tehtävään: mikä on koiran suosikki temppu? Mitä se osaa parhaiten? Mieluiten niin, että ohjaaja on siinä merkittävässä roolissa.
 4. Palkataan palkalla, jota koira tavoittelee, mutta ei kiihdy siitä
 5. Toistetaan muutamia kertoja
 6. Lähdetään kokeilemaan alkuperäistä tehtävää. Tai todetaan, että tilanne/tehtävä on koiralle liian vaikea.

Voi olla, että rodunomaiset harjoitukset pitää jättää pois joksikin aikaa, ja keskittyä perusteisiin ja rakentaa ne mahdollisimman vahvoiksi. Jos haluaa rauhallisesta seuraamista tai perusasentoa, niin paukut on laitettava siihen. Ilman kunnollisia peruskäytöksiä hajoaa koko pakka. Kun ne ovat kunnossa ja koiralla oikea mielentila niissä, niin tulevat vaativammat treenit nojaavat näihin vahvoihin käytöksiin.

Palkkaa käytöstä, niin tunnetila seuraa mukana. Palkkaa hiljaisuutta, saat hiljaisuutta. Palkkaa paikoillaan oloa saat rauhallista paikoillaan oloa jne. Mieti sitä kautta, että mitä haluat ja vahvista sitä. Rauhallinen passikäytös ja sen puute on yksi niistä asioista, jotka turhauttavat ohjaajia. Tällöin on keskityttävä sen rakentamiseen, sillä siitä seuraa lopulta parempi suorituskyky muissa tehtävissä.

Lintukoirissa on yksilöitä, joiden turhaumansietokyky on hyvin alhainen. Tällöin niiden kanssa tulisikin keskittyä erilaisiin rauhoittumisharjoituksiin ja siihen, että ne oppivat itse hillitsemään itsensä. Kriteerin pitää nousta hitaasti, jotta koira ei hermostu, sillä jos näin käy, harjoitus menee pieleen.

Joskus koira on kertakaikkiaan sellainen, että sen kouluttaminen kisakuntoon tai koekoiraksi vie enemmän resursseja, mitä on käytettävissä. Tällöin on syytä pohtia, mikä on tilanteen kannalta parasta.

 • Luopua tavoitteista?
 • Luopua koirasta?
 • Etsiä muuta tekemistä sen kanssa?
 • Pitää se kotikoirana?
 • Pitää se reppukoirana?

Keväällä alkavat taas Heinin suositut tunnetilakurssit ja huhtikuulle on suunniteltu jopa viikonloppu aiheesta.

Perustaitoja voi harjoitella mm. pikkupentukurssilla, pentukurssilla, peruskurssilla, nouto- ja hallintakurssilla. Motivaatiota taas #ilonkautta-kurssilla.

Takaisin blogiin