Opettele tunnistamaan tunnetilat - varmistele koiran osaaminen osa 5.

Opettele tunnistamaan tunnetilat - varmistele koiran osaaminen osa 5.

Eräs asia, joka vaikuttaa todella paljon ohjaajan ja koiran tunnetilaan/viretilaan, on se, mitä koira osaa. Jokainen meistä hermostuu, kun joutuu tilanteeseen, jossa oma osaaminen/ymmärrys on koetuksella. Usein viemme koiran tilanteeseen, josta sillä ei ole edellytyksiä selvitä. Esimerkkinä seuraava:

Kokematon koira viedään riistalle. Tehdään koko setti (haku, seisonta, avanssi, ylösajo ja pysähtyminen) yhteen pötköön. Sitten katsotaan ja hermostutaan, kun koira menee perään. Tämä koska se kuuluu metsästysketjuun, jota emme ole ottaneet hallintaan. Olemme tässä vahvistamassa koiralle toimintoa, joka sillä on genetiikassa... 

fasaanin ylösajo

Yleensä ongelma tässä on se, että koiralla ei ole riittävästi toistoja ja onnistuneita harjoituksia pysähtymisen suhteen takana. Tiedämme, että seisojan/ylösajanvan koiran työskentely koostuu pääasiassa asioista, jotka käyttävät hyödykseen koiraeläimen metsästysketjua, joka on itsestään vahvistuva. Tämä johtuu siitä, että se on koodattu koiran genetiikaan. Se mikä siihen ei kuulu, on pysähtyminen. Tämä on se kohta, jota pitää harjoitella ja paljon. Muu tulee selkäytimestä ja niitä voidaan harjoitella samalla, kun keskitytään varsinaiseen ydinkohtaan, jossa ne vaikeudet tulevat ja kaikkien hermo menee.

Jokaisessa koira harrastuksessa on muutamia asioita, jotka tulee laittaa ärsykekontrolliin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että koira osaa ne unissaan ja aina samalla tavalla ilman, että joutuu ajattelemaan yhtään asiaa. Tämä tapahtuu myös korkeassa vireessä aina samalla tavalla. Lintukoirien kanssa tällaiset asiat ovat erityisesti:

  • pysähtyminen
  • noudon luovutus (suurin osa nouto-ongelmista katoaa, kun luovutus on koiralle mieleinen)
  • seuraaminen (erit. noutajat)
  • spanielilla hakuetäisyys
  • riistaan reagoiminen (kaikenlaisen riistaan liittyvän stressikäyttäymisen häviäminen, kun koiran on hallinassa.)

noudon luovutus

En laittanut tuohon listaan seisontaa enkä avanssia, koska ne kuuluvat tuohon metsästysketjuun, joka on siellä genetiikassa. Ne ilmentyvät, kunhan koira saa riittävästä harjoitella.

On toki muitakin asioita, joita näiden kanssa tulee harjoitella, mutta ym. ovat ne, joilla homma useimmiten pelastetaan tai ongelmia ei tule lainkaan. Tämä taas auttaa tunnetilan hallinnassa: kun osaa, niin ei tarvitse hermostua tai kiihtyä.

Mieti siis tarkaan, että mitä nimenomaan tarvitset harrastuksessasi ja mitkä ovat ne kriittiset asiat. Hio ne kuntoon, niin saadaan tilanne, jossa ei koskaan tarvitse hermostua koiralle, eikä koirankaan tarvitse kiihtyä tai mennä lukkoon.

Suuri osa ongelmista johtuu aina siitä, että koiralla ei ole työkaluja asioiden hallitsemiseen. Meidän pitää varmistaa se, että koiralla on ne. Älä selittele, vaan kouluta koirasi kunnolla. (Tämä on usein oma ongelmani: en treenaa tarpeeksi, vaan lähden vaan ajatuksetta kaahottamaan ja sitten selittelen sitä, että miksi en ole tarpeeksi harjoitellut.)

osa1, osa 2, osa 3, osa 4.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

Ulkokurssit alkavat ensi kuussa:

 

 

Takaisin blogiin